Achtergrondcorrectie in atomaire absorptie spectroscopie

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 278

Achtergrondcorrectie in atomaire absorptie spectroscopie

Zou iemand mij kunnen uitleggen hoe de achtergrond correctie gebeurt in AAS met een continue deuteriumlamp?

Ik weet dat achter elkaar afwisselend het monochromatisch licht van de HCL lamp wordt,uitgezonden en dan het continue spectrum.

Achteraf trekt men de absorptie van de deuteriumlamp af van de absorptie van de HLC lamp....

Bij de deuteriumlamp heb je absorptie door je achtergrond, maar toch ook door je te bepalen analiet? Dus als je die absorptie aftrekt van je HCL absorptie trek je toch te veel af? Je zou alleen de achtergrondabsorptie moeten aftrekken. Op internet zegt men vaak dat de absorptie van je analiet bij het deuteriumspectrum te verwaarlozen is...waarom is dit? Dit kan toch evenveel absorberen als bij je HCL lamp?

Berichten: 772

Re: Achtergrondcorrectie in atomaire absorptie spectroscopie

De holle kathodelamp zal enkel de absorptie van de atomen die je wil opmeten detecteren. De deuteriumlamp meet de achtergrond, NIET het te bepalen atoom zelf! Waarom dit zo is: dit is dezelfde reden waarom een holle kathodelamp wordt toegepast bij AAS ipv een continuümlamp. Het is namelijk zo dat een (goede) monochromator in staat is om licht af te zonderen met een bandbreedte van ongeveer 0,5 à 0,1 nm. De absorptielijnen van atomen ligt om en bij de 0,005 nm. Dat de absorptielijn niet oneindig klein is, heeft te maken met kwantummechanische effecten (natuurlijke lijnverbreding), Dopplerverbreding en Lorentzverbreding). Bijgevolg zal de hoeveelheid mogelijks te absorberen licht slechts een fractie bedragen van het ingestraalde licht. Dit resulteert in een niet meetbare absorptie. Hierdoor zal je geen analietabsorptie gaan verkrijgen bij gebruik van een deuteriumlamp.

Achtergronddetectiemethode is enkel bruikbaar in het UV-gebied van het spectrum, aangezien een deuteriumlamp enkel licht uitzendt in het UV-gebied. Voor toepassingen in het zichtbaar deel van het elektromagnetische spectrum kan bvb. een Smith-Hieftje of Zeemancorrectie toegepast worden.

Berichten: 278

Re: Achtergrondcorrectie in atomaire absorptie spectroscopie

Dank je voor je uitleg,

Maar in principe wanneer je je deuteriumlamp door je sample laat schijnen, absorbeert je analiet dus ook licht uit dat spectrum, maar vermits je monochromator niet in staat is om zo een kleine bandbreedte te behalen (0.005nm) ontvangt je detector dus eigenlijk grotendeels licht dat niet geabsorbeerd is door je analiet?

stel dat je met HCL uitzendt bij golflengte 200nm en je monochromator selecteert dus een gebied van 199.5-200.5 nm ? Als je HCL schijnt, dan krijg je in je detector een lichtintensiteit die dratisch verminderd is door de absorptie van je analiet bij de 200nm .

wat krijg je nu als je deuteriumlamp laat schijnen? Dan ontvangt je detector van 199.5-200.5 een hoeveelheid licht (dit wordt dan van transmissie omgevormd in absorbantie "eenheden"), trek je dan per golflengte in het gebied 199.5-200.5 de absorptie van je deuteriumspectrum af van hetgene bekomen met je HCL?

maar kijk, stel nu even dat je géén achtergrond absorptie hebt, dan doe je toch een overcorrectie? (zie afbeelding, in je HCL heb je 60% absorptie, maar in je Deuteriumlamp heb je ook absorptie en die trek je ervan af) Het is juist dit dat ik niet begrijp (ik begrijp dat er nog veel licht in de detector komt bij je deuteriumlamp, maar juist bij 200nm is dit toch iets minder?)
Bijlagen
Naamloos2.png
Naamloos2.png (13.82 KiB) 1004 keer bekeken

Reageer