[scheikunde] wat condenseert het best SO2 of SO3?

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 30

wat condenseert het best SO2 of SO3?

Hallo,

Volgens wikipedia blijkt dat SO2 minder rap zal condenseren dan SO3. Volgens mij ligt het aan het tijdelijk dipoolmoment. SO3 heeft 3 mesomere vormen en SO2 heeft 2 mesomere vormen.

Hoe meer mesomere vormen hoe groter de resonantie-energie en hoe stabieler.

Bij SO3 is de ruimte waar de elektronen kunnen bewegen groter (gedelokaliseerde elektronen). Ze zijn ook beter polariseerbaar.

CONCLUSIE: SO3 heeft het hoogste kookpunt en zal rapper condenseren.

Nu zit ik met het probleem dat je het ook kunt uitleggen met het permanent dipoolmoment. SO2 heeft een permanent dipoolmoment en SO3 heeft geen permanent dipoolmoment. Het dipoolmoment van SO3 wordt gecompenseerd doordat de werkelijke structuur allemaal gelijkaardige bindingen heeft. (mesomerie)

SO2 groter dipoolmoment, dus groter kookpunt.

Welke uitleg is nu de juiste?

Alvast bedankt!

Gebruikersavatar
Berichten: 7.390

Re: wat condenseert het best SO2 of SO3?

Opmerking moderator

Iemand die hier een handje kan helpen?
"C++ : Where friends have access to your private members." Gavin Russell Baker.

Gebruikersavatar
Berichten: 10.563

Re: wat condenseert het best SO2 of SO3?

Volgens Wikipedia heeft SO3 een hoger kookpunt en een lagere dampspanning, dus de eerste vraag is waarom je denkt dat SO2 minder rap zal condenseren.

Voor de rest: mesomerie speelt in dit soort vraagstukken geen rol. Die mesomerie treedt immers net zozeer op in de moleculen in de gasfase als in de moleculen in de vloeistof. Het zou alleen een invloed kunnen hebben op het kookpunt als de mesomere effecten enkel in de vloeistoffase optreden.

Wat je wel moet doen: de structuurformules, inclusief mogelijke grensstructuren, opschrijven. Op basis daarvan kun je een uitspraak doen over de ladingsverdeling, en de vorming van geïnduceerde en permanente dipoolmomenten.

Je analyse over de effecten die optreden is juist: SO2 heeft een klein permanent dipoolmoment, SO3 is beter polariseerbaar. Klein puntje op de i: SO3 heeft geen dipoolmoment omdat de dipoolmomenten van de bindingen elkaar opheffen. Dit komt niet zozeer door mesomerie, maar door de onderlinge hoek van deze bindingen. Hetzelfde effect treedt immers op in CO2, en daar is helemaal geen sprake van mesomerie.

Gezien de grote hoeveelheid elektronen in S en O, en gezien het feit dat hier een aantal pi-bindingen zijn, mag je verwachten dat de polariseerbaarheid en de vorming van geïnduceerde dipoolmomenten een grote rol speelt (groot ten opzichte van effecten bij moleclen die uit lichtere elementen bestaan).
Cetero censeo Senseo non esse bibendum

Reageer