Springen naar inhoud

Ademhaling


 • Log in om te kunnen reageren

#1

angel1995

  angel1995


 • >250 berichten
 • 406 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 11 januari 2014 - 19:00

In mijn cursus staat het volgende: Bij het uitademen neemt de drukgradiënt ΔP af en tijdens het inademen neemt de drukgradiënt ΔP toe. Aangezien 2T = ΔPr geldt dat bij het uitademen, bij constante wandspanning T, het longblaasje in elkaar zal klappen bij het inademen , opnieuw bij constante T, het longblaasje zal scheuren.

Maar dit klopt toch niet want als ΔP daalt zou r toch moeten stijgen als T constant blijft dus dan kan het longblaasje toch niet in elkaar klappen?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Jan van de Velde

  Jan van de Velde


 • >5k berichten
 • 45908 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 12 januari 2014 - 17:39

Opmerking moderator :

Iemand die hier een handje kan toesteken?
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#3

Jeronimo

  Jeronimo


 • >250 berichten
 • 643 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 17 januari 2014 - 12:14

Bedoel je niet de Wet van Laplace? Die luidt: T=Pr/2h, waarbij h de wanddikte is.

Bij een ademhaling stijgt inderdaad de druk P in de longblaasjes. Ook de straal r stijgt hierbij, want het volume van de longblaasjes neemt ook toe. Om het verhaal compleet te maken: de wanddikte h blijft constant, dus moet de wandspanning T ook toenemen. De longen willen van zichzelf inklappen, maar dit wordt verhindert door de onderdruk tussen de longvliezen aan de binnenkant van de borstwand.

Kortom: als de situatie waarbij je schetst dat de wandspanning en straal constant blijven en waarbij de druk stijgt plaatsvindt, zal het longblaasje inderdaad scheuren. Maar in de praktijk zal deze situatie niet plaatsvinden.

Verder is jouw gedachte logisch en goed als je alleen iets aan de hand van deze formule moet uitleggen, maar het zou een beetje vreemd zijn dat je uitademt (de druk daalt) en dat je longblaasjes vervolgens uitzetten (de straal stijgt), toch?! ;)

Opmerking moderator :

Verplaatst naar het vakforum.
"Natural forces within us are the true healers of disease. Healing is a matter of time, but it is sometimes also a matter of opportunity."
Hippocrates van Kos

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures