Springen naar inhoud

- - - - -

Superheldere jonge sterrenstelsels uit de prille jeugd van het heelal


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

  Wien Ee


 • >1k berichten
 • 3133 berichten
 • VIP

Geplaatst op 12 januari 2014 - 10:56

Een onderzoeksteam heeft vier ongewoon heldere, zeer jonge sterrenstelsels gevonden en gekarakteriseerd. Het gaat om stelsels van meer dan 13 miljard jaar geleden, van slechts 500 miljoen jaar na de oerknal.

Geplaatste afbeelding
Het beeld bestaat uit opnamen die in zichtbaar licht en nabij infrarood zijn gemaakt. De vier heldere sterrenstelsels zijn omcirkeld. Ze zijn rood doordat hun licht is verschoven naar langere infrarood-golflengten als gevolg van de uitdijing van het heelal. De extreem compacte en heldere sterrenstelsels plaatsen astronomen voor een raadsel omdat ze veel helderder zijn dan andere objecten die op deze afstand zijn ontdekt.

Verbazingwekkend
De astronomen waren totaal verrast door de vondst. De vier stelsels doken op in een van de twee deep field-surveys van Hubble en Spitzer.
Met behulp van de beelden die Hubble maakt, konden de sterrenkundigen de mate van stervorming en de grootte van de sterrenstelsels meten. Door met Spitzer in het infrarood te kijken, stelden ze de massa vast.

Veel stervorming
De sterrenstelsels barsten van de stervormingsactiviteit, waardoor ze zo helder zijn. Het helderste vormt waarschijnlijk 50 keer zo snel sterren als onze Melkweg nu doet. Hoewel de stelseltjes slechts een twintigste van de grootte van de Melkweg hebben, bevatten ze waarschijnlijk zo’n 1 miljard op elkaar gepakte sterren.


Bron, lees meer:
Universiteit Leiden
Hubble
FirstGalaxies


Publicatie:
P. A. Oesch, et al.: The Most Luminous z~9-10 Galaxy Candidates yet Found: The Luminosity Function, Cosmic Star-Formation Rate, and the First Mass Density Estimate at 500 Myr
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Het Knorrepotje

  Het Knorrepotje


 • >25 berichten
 • 87 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 14 januari 2014 - 20:37

Wat leuk, dat we nieuwe dingen blijven ontdekken in het heelal, en dat die dingen dan ook onverklaarbaar blijven, ongeacht de kennis die we hebben.
Think like a proton, and stay positive.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures