Springen naar inhoud

Zindelijkheid terwijl je slaapt ?


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Gelukkoos

  Gelukkoos


 • >250 berichten
 • 451 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 24 januari 2014 - 09:39

Ik vraag me af wat er in het brein gebeurt als je s'nachts intern wakker wordt (gemaakt) als je moet gaan plassen ?

Vorm & Ruimte // Vormgeving & Ruimtecreatie // Eigen vormgeving & Eigen ruimtecreatie


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

anusthesist

  anusthesist


 • >5k berichten
 • 6032 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 24 januari 2014 - 10:07

Je blaas vult zich, dit wordt via autonome zenuwen doorgegeven aan je parasympatische mictiecentrum op S3-S4 niveau. Die stuurt een signaal via je ruggenmerg naar je pontiene mictiecentrum welke op zijn beurt weer het signaal doorgeeft aan je frontale mictiecentrum, dus de cortex (waarmee je denkt, even simpel gezegd).

Vanuit je frontale cortex wordt dit geprojecteerd naar je reticulaire formatie (in het plaatje het mesencefalon) in je hersenstam (beiden onderdeel van het limbische systeem) die de 'level of consciousness' regelt waarop je wakker wordt. Tevens gaan er signalen naar de zogenaamde kern van Onuf (http://en.wikipedia.org/wiki/Onuf's_nucleus) gelegen t.h.v. S2 die de sfincterspanning regelt zodat je niet in bed plast voordat je wakker wordt.

Schematisch ziet dat er dus zo uit:

Geplaatste afbeelding

Dit is een proces waarbij habituatie te pas komt. Het continue doorkomen van die prikkels leidt uiteindelijk tot het besef te moeten plassen. Bij hele kleine kinderen is dat bijvoorbeeld nog niet zo, vandaar dat ze niet zindelijk zijn. Ook het stimuleren van kinderen om bij het eerste signaal (dus dat de blaas zich vult) naar het toilet te gaan draagt hieraan bij.

Het gebruik van bepaalde medicijnen die cerebraal inhibitoir werken (zoals benzodiazepines via de GABA-receptoren) kunnen leiden tot het verminderd doorkomen van de signalen (met name in het limbische systeem (vandaar dat ze ook anxiolytisch werken, maar goed, dat is weer een ander verhaal), waardoor je niet wakker wordt en enuresis nocturna kunt krijgen bij volwassenen.
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures