Springen naar inhoud

groenten en fruit uit de kas


 • Log in om te kunnen reageren

#1

why73

  why73


 • >100 berichten
 • 150 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 06 januari 2006 - 22:09

Veel groente en fruit wordt in kassen geteeld waarin het 24 uur per dag licht is. Heeft dit invloed op bijv. de celstructuur van de gewassen?

Gewassen uit een kas smaken vaak wateriger.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Jan van de Velde

  Jan van de Velde


 • >5k berichten
 • 46333 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 07 januari 2006 - 18:01

Vanwege de gecontroleerde (hopelijk optimale) groei-omstandigheden in een kas hoeft een plant zich niet te wapenen tegen extreme omstandigheden qua kou, wind, uitdroging etc. Alleen al beweging van een plant zorgt voor minder gestrekte cellen (lengtegroei).

Het drogestofgehalte van een kasplant zal dan ook in het algemeen lager liggen. Het gewas is wat weelderiger en minder stevig.

Veel licht verhoogt de groeisnelheid ( grammen droge stof per dag) van de plant. Hij doet in twee dagen waar hij er anders drie over zou doen bijvoorbeeld. Maar tenzij de gemiddelde lichthoeveelheid onder minimumwaarden zakt is de invloed op de smaak niet groot.

Met waterige smaak heeft dat niks te maken. Hiervoor zijn de factoren ras (cultivar) en voeding van de plant tientallen malen belangrijker. En voor veel vruchten: voldoende rijp plukken.

In het begin van de jaren 90 verloren de Nederlandse tomatentelers veel markt vanwege smaakloze tomaten. De veredeling had zich decennialang geconcentreerd op kilo's en houdbaarheid, en de smaak was hierbij op de achtergrond geraakt. Die misser heeft heel veel geld gekost. Sindsdien is er veel veranderd, en is de nadruk veel meer op smaak komen te liggen. De Nederlandse (vaak belichte) kastomaat is terug van weggeweest en staat qua (blinde) smaak (tests) met stip op nummer 1.......
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures