Springen naar inhoud

- - - - -

Gebrekkig taalbegrip autisten is geen taal-, maar een aandachtsprobleem


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

  Wien Ee


 • >1k berichten
 • 3133 berichten
 • VIP

Geplaatst op 26 januari 2014 - 11:26

Mensen met autismespectrumstoornissen begrijpen anderen vaak niet goed. Deels komt dat omdat ze zich moeilijk in hen kunnen verplaatsen, maar daarnaast lijkt er sprake te zijn van een beperkt taalbegrip. Of ligt het nog anders? Psychologe Sophieke Koolen ontdekte dat het taalbegrip van autisten verbetert als hen gezegd wordt waarop ze moeten letten.

Taal- en hersenonderzoek bij gezonde volwassenen maakt, volgens Koolen, steeds duidelijker dat bij taalbegrip het verschijnsel 'cognitieve controle' een belangrijke rol speelt. Cognitieve controle houdt onder andere aandacht en concentratie in, en omvat ook het specifieke aspect dat Koolen onderzocht: monitoring. 'Dat is: controleren of de informatie die je binnen krijgt, overeenkomt met wat je verwacht. Je hoort of leest iets, en zo lang daar niks merkwaardigs in gebeurt, ben je je er niet van bewust dat je iets controleert. Maar zie je bijvoorbeeld een tikfout, dan zorgt monitoring ervoor dat je even met extra aandacht naar de tekst kijkt, om te zien of die wel klopt.'

Geplaatste afbeelding

Cognitieve controle en autisme
Koolen wilde weten of monitoring ook een rol speelt bij het taalbegrip van mensen met een autismespectrumstoornis (ASS). Ze onderzocht dat in twee experimenten. In het ene liet ze proefpersonen (mensen met ASS en een controlegroep zonder ASS) zinnen lezen die een onwaarschijnlijke gebeurtenis schetsen. Bijvoorbeeld: De fotograaf die voor het model poseerde werkte voor het tijdschrift. Eerst vroeg ze hen simpelweg te lezen wat er stond, vervolgens werd soortgelijk materiaal aangeboden met de instructie om op de waarschijnlijkheid van de beschreven gebeurtenis te letten. Intussen werden via EEG-metingen de specifieke hersensignalen voor cognitieve controle in kaart gebracht.

Let op!
Bij mensen met ASS waren in de 'vrij lezen-conditie' nauwelijks signalen te zien van cognitieve controle. Bij de controlegroep waren die signalen wel zichtbaar. In de 'gerichte instructie-conditie' was bij mensen met ASS een reactie te zien die vergelijkbaar was met die van de controlegroep. 'Als de mensen met ASS gevraagd werd om specifiek ergens op te letten, lukte hen dat. Er was dus geen sprake van een verstoord taalbegrip, maar van een gebrek aan cognitieve controle.'

Hoe complexer, hoe lastiger
In het tweede experiment werd de proefpersonen eerst gevraagd om in simpele zinnen (zoals 'De hond die naar de voetgangers blaften was van de buurman') te letten op mogelijke grammaticale fouten. De reactietijden van de mensen met ASS en de andere proefpersonen bleken ongeveer gelijk.
Vervolgens werd gevraagd om niet alleen op grammaticale fouten, maar ook op spelfouten (in zinnen als: 'De hond die naar de voetgangers blefte was van de buurman') te letten. Dat leidde tot een toename in de reactietijden van de ASS-proefpersonen, maar niet van de gezonde proefpersonen.
Kortom: ook mét een gerichte instructie zijn er grenzen aan de cognitieve controle van mensen met ASS. Hoe complexer de taak, des te lastiger wordt het om nog goed te monitoren.

Eén functie is geen functie
Deze onderzoeksresultaten zijn allereerst van belang voor behandelaren, meent Koolen. 'Het idee dat het taalbegrip van mensen met een autismespectrumstoornis sowieso beperkt is, moet van tafel. Hun taalbegrip kan beter, mits ze daar hun aandacht op richten. Misschien is dat te trainen, dat moet nog nader onderzocht worden.'
Ook voor de neuropsychologische diagnostiek, niet alleen van ASS maar ook van andere neuropsychologische aandoeningen, zijn de resultaten van belang. 'Nu wordt vaak alleen onderzocht: is er iets mis met de taal, met het geheugen, enzovoort. Mijn onderzoek laat zien dat het ook om een interactie van functies kan gaan. Dus niet: het taalbegrip is verstoord, maar: het taalbegrip van deze mensen is minder effectief zo lang de cognitieve controle niet "aan" staat.'


Bron:
Radboud Universiteit Nijmegen


Publicatie:
S. Koolen: Understanding language in autism spectrum disorder: The role of cognitive control
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Fuzzwood

  Fuzzwood


 • >5k berichten
 • 11160 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 26 januari 2014 - 12:34

Dan zou ik volgens deze redenering dus geen autist zijn. Ik ben taalnazi, bijna van beroep :)

#3

Wien Ee

  Wien Ee


 • >1k berichten
 • 3133 berichten
 • VIP

Geplaatst op 26 januari 2014 - 13:05

Dat kan je nog zo maar niet uitsluiten ;). Intense interesse in een onderwerp, ook als dat controleren van taal is, kan een indicatie zijn van asperger.
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

#4

*_gast_Denkertje70_*

 • Gast

Geplaatst op 26 januari 2014 - 15:32

Ik herken mij hier ergens wel in... :?

#5

Fuzzwood

  Fuzzwood


 • >5k berichten
 • 11160 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 26 januari 2014 - 15:42

Dat kan je nog zo maar niet uitsluiten ;). Intense interesse in een onderwerp, ook als dat controleren van taal is, kan een indicatie zijn van asperger.


Vandaar de clausule die ik in mijn tekst zette. :)

#6

Het Knorrepotje

  Het Knorrepotje


 • >25 berichten
 • 87 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 28 januari 2014 - 19:12

Ach, ik maak me er niet zo druk om.. Ik kan er toch niks aan doen, als ik het heb. :)
Think like a proton, and stay positive.

#7

JBot85

  JBot85


 • 0 - 25 berichten
 • 21 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 04 februari 2014 - 15:50

Ik zie het andersom, mensen begrijpen autisten niet zo goed. Autisten hebben vaak een beter beeld van hoe dingen werken. Het grootste deel van de mensen leert hun kennis, ze begrijpen het niet en nemen het aan als koek. Daardoor creeren ze een complexe wereld die eigenlijk heel makkelijk had kunnen zijn. Maar wacht eens zijn mensen geen authisten en authisten geen mensen :D

Om het in andere woorden uit te drukken, ik denk dat de echte authist de basiscode kent en daarmee kan programeren. Terwijl de meeste mensen alleen de verder ontwikkelde code kennen en daarmee al standaard scripts heeft ingeprogrammeerd. Maar dat is dus mijn versie van een authist.

Ik denk dat de authist zich probeert te beschermen tegen onbalans. Maar wie is de authist? En vanuit welke balans weeg je. Het stuk gaat duidelijk over een authist die schrijft over een andere authist.
Ik ben een authist, omdat ik probeer te denken vanuit de absolute balans van het universum.
Wat zijn woorden en welke taal spreek je, wie ben ik :D

#8

chriskol

  chriskol


 • 0 - 25 berichten
 • 9 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 13 februari 2014 - 08:20

Kan de schrijver van dit artikel een fout vinden in de volgende zin:
Dat leidde tot een toename in de reactietijden van de ASS-proefpersonen, maar niet van de gezonde proefpersonen.

Mensen met ASS kunnen namelijk net zo goed gezond zijn. Ik zal het proberen uit te leggen voor de schrijver. Als iemand zonder ASS zich helemaal de pleuris spuit met heroine, crack en ruitenwisservloeistof dan zou het zo maar kunnen zijn dat deze person minder gezond is dan een sportende, en bewust levende persoon met ASS.

Als je hier nog vragen over hebt dan hoor ik het wel.

Mvg Chris.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures