Afsluitingsmechanisme.

Moderators: jkien, Xilvo

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 85

Afsluitingsmechanisme.

Misschien weten sommigen op dit forum wel, dat ik eerder hulp vroeg met het opzetten van een practicumopstelling voor explosieve experimenten. Ik moest weten hoe ik de kracht kon meten.

Samen met mijn Natuurkunde en Scheikunde docent, en hulp van het Bèta steunpunt van de universiteit Groningen heb ik een opstelling kunnen bedenken, die zou kunnen werken. Ik en mijn Natuurkunde docent werken aan de details, maar ik heb nog één groot probleem..

Mijn opstelling bevat een container, waarin een explosie plaatsvind. Hierbij komt een drukgolf vrij. Om de explosie veilig af te laten gaan, gebruik ik een elektrische ontsteker. Hiervoor moeten er uiteraard kabels de container in. Het grote probleem is, dat de drukgolf, noch het gas mag ontsnappen..

Dat betekent, dat ik het gat, waardoor de kabels gaan, luchtdicht en drukbestendig moet afsluiten. Aangezien kabels niet echt een standaard vorm hebben, kan een gewoon seal eigenlijk geen oplossing zijn.

Zijn er mensen met tips? Een vriend van mij raadde het aan om kit (van bison bijvoorbeeld) te proberen, maar ik weet niet of ik dat spul wel vertrouw..

Nog andere tips?

Alvast bedankt,

Groetjes van Het Knorrepotje
Think like a proton, and stay positive.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 51.265

Re: Afsluitingsmechanisme.

Opmerking moderator

Verplaatst naar het vakforum practische wetenschappen
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

Gebruikersavatar
Berichten: 1.292

Re: Afsluitingsmechanisme.

er bestaan waterdichte wartels, "explosiebestendige" bestaan bij mijn weten niet maar ik zit ook niet in een branche waar ik die nodig zou hebben... Misschien eens navragen bij de fabrikanten ervan.

Ik zou me eerder zorgen maken om de container waarin er een bepaalde overdruk zal plaatsvinden, maar dat had ik al vernoemd :-)

Gebruikersavatar
Berichten: 1.253

Re: Afsluitingsmechanisme.

Ik heb dit eens opgelost door een stukje afsluiter van een verwarmingspijp te nemen. Die dikke. Daarna ongeveer pas gaten erin geboord en geisoleerde koperdraaad erdoor. Zat goed genoeg klem en kon er goed projectielen mee weg schieten. Maar ik weet niet hoe je opstelling eruit ziet.

Maar, terwijl ik dit zo zit terug te halen, vraag ik mij af waarom je met kabels de explosiekamer in zou moeten? Hoe je ontsteking exact is, weet ik natuurlijk niet. Is het een gloeidraad? Of een vonk? Wat dacht je ervan om gewoon twee gaatjes te boren en in iedere een draadeind vast te zetten. Moertje binnenkant, moertje buitenkant. Als isolatie een stukje slang/binnenband en "rubber" ringen ertussen. Nu kan je aan de binnenkant er een bevestiging op maken op het draadeind, als het moet klemmend tussen moertjes. En aan de buitenkant zijn krokodillenklemmen al afdoende.

Het is maar een idee.

Ben trouwens wel benieuwd naar je opstelling. Want wat ga je nou meten? Druk? Uitstroomsnelheid door een uitlaat?

Wdeb
Is liefde Chemie? ...In elk geval is Chemie wel bijna liefde.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 8.166

Re: Afsluitingsmechanisme.

Enig idee welke druk er in dat vat te verwachten valt (ik hoop van wel)?

Is het maximaal een paar bar, dan kan je met tweecomponentenlijm of secondelijm af. Desnoods leg je binnen eerst een knoopje in de draad, en stop je het geheel met lijm dicht, ongeveer zoals dit:
knoop.jpg
knoop.jpg (9 KiB) 653 keer bekeken
Is het (veel) meer, wat is dan de te verwachten druk, het materiaal en de wanddikte van het vat?

Gebruikersavatar
Berichten: 85

Re: Afsluitingsmechanisme.

Ten eerste wil ik iedereen bedanken dat men zo geeft om mijn veiligheid. :) Dat vind ik op zich wel een prettig idee.

Ten tweede: Van de druk verwacht ik niet teveel, maar ik durf niet te experimenteren voordat ik echt weet wat voor een druk ik kan verwachten. Het probleem is alleen, dat ik, om te kijken of mijn opstelling werkt, en of mijn opstelling de druk aankan, ik moet experimenteren met mijn opstelling.

Ik zit dus in een dilemma. Ik wil niet experimenteren, voor ik genoeg info heb, maar om genoeg info te krijgen, moet ik experimenteren.

Als antwoord op Wdeb:

Ik doe een poging om door enthalpieveranderingen te meten, de kracht van een explosie te schalen, op basis van vrijgekomen energie. :)

Ik zal er een bestandje aan vast koppelen, een paint-weergave (niet erg mooi dus) over wat ongeveer het plan is.

http://i58.tinypic.com/eqtbvr.png
Think like a proton, and stay positive.

Gebruikersavatar
Berichten: 1.253

Re: Afsluitingsmechanisme.

Even denkproces van mijzelf:

Dus ik begrijp hieruit dat het plan om druk te meten verlaten is.

Oh nee, drukmeter staat er gewoon niet in.

Zal wel een manometer op je explosievat zijn, ivm dat de druk wel bepaald moet worden achteraf (om de hoeveelheid arbeid te kunnen bepalen).

Dus je gaat de warmte bepalen adhv de temperatuurstijging van je opstelling en de arbeid adhv de druk.

Omdat wij om je veiligheid geven (en nog belangrijker, die van je TOA):

Om te voorkomen dat je de druk belachelijk te hoog maakt, kan je toch eerst een proef doen waarbij je het vrijgekomen gas bijvoorbeeld vangt in een pneumatische val/ballon. Dan is de temperatuur wel lager, maar kan je misschien wel een logischere schatting maken de te verwachten druk en de hoeveelheid brandstof die je wilt gaan gebruiken. Hiervoor zou je zelfs de uitgang van de mogelijke manometer kunnen gebruiken, mits die groot genoeg is.

Wdeb
Is liefde Chemie? ...In elk geval is Chemie wel bijna liefde.

Gebruikersavatar
Berichten: 85

Re: Afsluitingsmechanisme.

Het probleem is alleen, dat ik niet van plan was de druk te meten..

Ik was van plan alleen de enthalpieverandering te meten, en door het gas niet te laten ontsnappen, zal de arbeid volgens mij verwaarloosbaar klein zijn. Ik ben ervan bewust dat ik daarvoor een sterke container moet hebben.
Think like a proton, and stay positive.

Gebruikersavatar
Berichten: 1.253

Re: Afsluitingsmechanisme.

http://www.wetenschapsforum.nl/index.php/topic/86178-verschil-enthalpie-en-inwendige-energie/

Ik vermoed dat je de verkeerde term gebruikt. Of wil je echt wachten totdat mogelijk de druk in het ding weer de originele druk is? En hoe wil je dat checken? En is dat wel haalbaar bij deze temperaturen? En is het verlies van de optelling dan niet enorm?

Kleine aanpassing door een uitgang op je vat te zetten met een kraan en daar dan achteraf een manometer op aan te sluiten, zorgt voor een enorme meerwaarde, volgens mij.

Wdeb
Is liefde Chemie? ...In elk geval is Chemie wel bijna liefde.

Reageer