[scheikunde] Concentratie eiwit berekenen in melk
Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood
-
- Berichten: 3
Concentratie eiwit berekenen in melk
Hallo, wij zijn twee leerlingen die in v5 zitten.
Wij moeten volgende week voor scheikunde onderzoeken
wat de concentratie eiwit in melk is het gaat hier vooral om caseïne eiwit.
Wij hebben echt geen idee van waar we moeten beginnen of hoe dit moeten
opmeten. Enig hulp in deze richting zou erg fijn zijn.
Wij moeten volgende week voor scheikunde onderzoeken
wat de concentratie eiwit in melk is het gaat hier vooral om caseïne eiwit.
Wij hebben echt geen idee van waar we moeten beginnen of hoe dit moeten
opmeten. Enig hulp in deze richting zou erg fijn zijn.
- Moderator
- Berichten: 51.265
Re: Concentratie eiwit berekenen in melk
Opmerking moderator
Dit onderwerp past beter in het huiswerkforum en is daarom verplaatst.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270
-
- Berichten: 301
Re: Concentratie eiwit berekenen in melk
Moeten jullie hiervoor zelf testen ook uitvoeren, of alleen beschrijven?
Plan? I don't need a plan, just a goal. The rest will follow on its own.
Clever waste of time: Level 31
Clever waste of time: Level 31
-
- Berichten: 301
Re: Concentratie eiwit berekenen in melk
Ik ben wel bekend met een paar methoden, maar ik weet niet of die mogelijk/geschikt zijn voor jullie.
Kjeldahl wordt vaak gebruikt, maar hiervoor wordt oa geconcentreerd zwavelzuur gebruikt(en is eigenlijk totaal stikstof, dmv aanpassing kun je eiwit meten).
FTIR Spectroscopie wordt gebruikt voor (snelle) routine analyse, maar dan moet je oa een FTIR spectrometer hebben + modellen die een FTIR spectra kunnen omzetten naar een eiwit resultaat.
Amido black is dan ook nog een methode, maar die ken ik zelf voornamelijk van naam.
Hier een kleine beschrijving erover en als ik het zo zie lijkt ie redelijk te doen:
http://www.iso.org/i...?csnumber=11607
Kjeldahl wordt vaak gebruikt, maar hiervoor wordt oa geconcentreerd zwavelzuur gebruikt(en is eigenlijk totaal stikstof, dmv aanpassing kun je eiwit meten).
FTIR Spectroscopie wordt gebruikt voor (snelle) routine analyse, maar dan moet je oa een FTIR spectrometer hebben + modellen die een FTIR spectra kunnen omzetten naar een eiwit resultaat.
Amido black is dan ook nog een methode, maar die ken ik zelf voornamelijk van naam.
Hier een kleine beschrijving erover en als ik het zo zie lijkt ie redelijk te doen:
http://www.iso.org/i...?csnumber=11607
Plan? I don't need a plan, just a goal. The rest will follow on its own.
Clever waste of time: Level 31
Clever waste of time: Level 31
-
- Berichten: 493
Re: Concentratie eiwit berekenen in melk
Je kunt ook eens googelen op Eiwitbepaling volgens Lowry
-
- Berichten: 3
Re: Concentratie eiwit berekenen in melk
We hebben het inderdaad al geprobeerd met een spectrofotometer. Het probleem hiervan was alleen dat melk troebel is, heeft iemand nog tips om melk helder te krijgen?
-
- Berichten: 301
Re: Concentratie eiwit berekenen in melk
pulli schreef: ↑wo 29 jan 2014, 20:14
We hebben het inderdaad al geprobeerd met een spectrofotometer. Het probleem hiervan was alleen dat melk troebel is, heeft iemand nog tips om melk helder te krijgen?
Waarom is melk wit?
Plan? I don't need a plan, just a goal. The rest will follow on its own.
Clever waste of time: Level 31
Clever waste of time: Level 31
- Berichten: 1.253
Re: Concentratie eiwit berekenen in melk
Biureetmethode heb ik eens gevonden en zien gebruiken. Dan wel niet enkel caseïne. Werkte goed. Google is hier je vriend. Je moest iets met die troebeling compenseren. Ik vermoed zelf een soort van bepaling zonder kleuring...
Wdeb
Wdeb
Is liefde Chemie? ...In elk geval is Chemie wel bijna liefde.
- Berichten: 6.853
Re: Concentratie eiwit berekenen in melk
Ben ik nou heel out-of-the-box aan het denken als ik in plaats van een chemische bepaling een fysische bepaling zou willen doen? Zou je het eiwit kunnen scheiden van de rest, en dan wegen?
-
- Berichten: 1.490
Re: Concentratie eiwit berekenen in melk
Het klinkt wel leuk, maar ik ben bang dat je niet alleen eiwit kunt scheiden. Met toevoegen van zuur kun je het eiwit laten neerslaan, alleen heb je dan nog met ingesloten vet ed. te maken.
je zou dit wel kunnen doen icm Kjeldahl (dit doen wij op het lab ook voor caseïne bepaling)
je zou dit wel kunnen doen icm Kjeldahl (dit doen wij op het lab ook voor caseïne bepaling)
-
- Berichten: 301
Re: Concentratie eiwit berekenen in melk
tequila boy schreef: ↑zo 02 feb 2014, 19:10
Het klinkt wel leuk, maar ik ben bang dat je niet alleen eiwit kunt scheiden. Met toevoegen van zuur kun je het eiwit laten neerslaan, alleen heb je dan nog met ingesloten vet ed. te maken.
je zou dit wel kunnen doen icm Kjeldahl (dit doen wij op het lab ook voor caseïne bepaling)
Met TCA kun je wel de "Non-Protein Nitrogen" scheiden van de "Protein Nitrogen", maar lukt hetzelfde met Caseine en Wei-eiwitten? Of heeft het gebruik van een ander zuur een ander effect hierop?
Plan? I don't need a plan, just a goal. The rest will follow on its own.
Clever waste of time: Level 31
Clever waste of time: Level 31
-
- Berichten: 1.490
Re: Concentratie eiwit berekenen in melk
Wij gebruiken 10% azijnzuur om caseïne neer te laten slaan. Dit wordt gefiltreerd en dan wordt een destructie gedaan.
-
- Berichten: 301
Re: Concentratie eiwit berekenen in melk
tequila boy schreef: ↑ma 03 feb 2014, 15:53
Wij gebruiken 10% azijnzuur om caseïne neer te laten slaan. Dit wordt gefiltreerd en dan wordt een destructie gedaan.
Ik had toevallig nog wat ongelezen artikelen over Kjeldahl-bepalingen en blijkbaar wordt azijnzuur gebruikt voor Caseine en TCA voor "True" Protein (kan verwijzingen geven indien nodig)
Plan? I don't need a plan, just a goal. The rest will follow on its own.
Clever waste of time: Level 31
Clever waste of time: Level 31