Springen naar inhoud

- - - - -

Stukje brein verklaart waarom wij spraak kennen en apen niet


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3133 berichten
  • VIP

Geplaatst op 02 februari 2014 - 10:51

De hersenen van mensen en makaken lijken op elkaar, maar één stukje in de frontale cortex hebben de apen alvast niet. Het uniek menselijk hersengebied speelt een rol bij plannen, beslissen en multitasken, en verklaart mogelijk waarom wij spraak kennen en makaken niet.

Geplaatste afbeelding

Human (left) and monkey (right) ventrolateral frontal cortex


Geplaatste afbeelding
Image shows in red an area of the frontal cortex of the brain that appears to be uniquely human

Een complexe taal is één van de redenen waarom mensen zich van andere apen onderscheiden. Cognitieve processen, zoals taal en beslissingen nemen, worden voor een belangrijk deel geregeld in een gebied in de frontale cortex. Heeft onze soort de ingewikkelde neurale regio in dat deel van de hersenen zelf ontwikkeld of zijn er voorlopers te vinden in andere primaten?

Wetenschappers probeerden die vraag te beantwoorden door 25 mensen en 25 makaken aan de MRI-scanner te koppelen. Ze ontdekten dat de frontale cortex bij beide soorten verrassend veel verbindingen gemeenschappelijk heeft. Dat suggereert dat die hersenregio oorspronkelijk verschillende functies ondersteunde waarna kleine afwijkingen in de verbindingen leidden tot de ontwikkeling van onze hedendaagse menselijke eigenschappen.

Uiteraard hebben mensen en makaken niet éxact dezelfde hersenen. Een deel van het brein dat instaat voor het verwerken van geluiden, heeft bijvoorbeeld geen equivalent bij de apen. Dat verklaart volgens de onderzoekers waarom wij een ingewikkelde taal kunnen spreken en verstaan, en de makaken niet.


Bron, lees meer:
EOS
Kurzweil


Publicatie:
Franz-Xaver Neubert, et al.: Comparison of Human Ventral Frontal Cortex Areas for Cognitive Control and Language with Areas in Monkey Frontal Cortex
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures