verpleegkundige vs medisch beeldvormer

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 1

verpleegkundige vs medisch beeldvormer

Hallo iedereen,

ik had een vraagje.

Is er veel verschil tussen een medisch beeldvormer en een verpleegkundige die op radiologie werken? Enig idee waar ik daar wat informatie over kan vinden?

Gebruikersavatar
Berichten: 8.557

Re: verpleegkundige vs medisch beeldvormer

Allicht is daar verschil tussen. Een verpleegkundige voert verpleegkundige taken uit, dat kan op welke afdeling dan ook zijn. Daar zullen vast wat afdeling specifieke taken bij zitten, maar desalniettemin zal dit verschillen van medisch beeldvormer. Een medisch beeldvormer zal aan de knoppen draaien en plaatjes schieten, om het zo maar even te noemen.
"Meep meep meep." Beaker

Gebruikersavatar
Berichten: 6.058

Re: verpleegkundige vs medisch beeldvormer

Eerlijk gezegd ken ik geen radiologische verpleegkundigen omdat het geen afdeling kent. Je hebt alleen radiologie laboranten die de plaatjes zelf schieten. De verpleegkundigen van het specialisme waar die plaatjes voor geschoten moeten worden werken op de desbetreffende afdeling. Maar een radiologieverpleegkundige ben ík iig nog nooit tegengekomen.
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

Berichten: 216

Re: verpleegkundige vs medisch beeldvormer

In België voeren ze bij mijn weten beiden dezelfde taken uit.

Wanneer je kijkt tussen de vacatures zie je dat onder "jobinhoud" de taken idem zijn voor zowel medisch beeldvormer (technoloog medische beeldvorming), ik neem aan dit gewoon een andere benaming is (niet zeker) , als ''radiologie"verpleegkundige. Ik weet wel dat je als basisverpleegkundige niet altijd wordt aangenomen daar deze wel een specifieke training vraagt, je krijgt normaal gezien dan ook een interne opleiding hiervoor. Maar een radiologieverpleegkundie draait even goed aan de knoppen, positioneert, et cetera. De interpretatie valt dan weer onder de taak van de arts (specialist). Je hebt als medisch beeldvormer natuurlijk wel die extra verdieping tijdens je studie waardoor je ook ergens anders aan de slag kan gaan met je diploma (waar je als verpleegkundige misschien niet kan gaan werken zonder bijkomende opleiding ).

Gebruikersavatar
Berichten: 5

Re: verpleegkundige vs medisch beeldvormer

Ik doe in eindhoven de opleiding tot radiodiagnostisch laborant, radiotherapeutisch laborant en dus medisch beeldvormer. Wij zijn bezig met de patient vanaf dat ze door de arts naar ons zijn doorgestuurt, totdat het beeld is gemaakt. dus de patient komt binnen, wij maken een CT/MRI/echo/rontgen of een van de andere mogelijkheden, beoordelen de foto(op instelkundige aspecten en NIET op diagnose) en sturen de patient door naar de arts die de foto's gaat beoordelen op ect. pathologieen of afwijkingen. Een radiologische verpleegkundige weet minder van de apparaten voor zover ik weet. een verpleegkundige kan dan op de afdeling zich specialiseren, maar zal niet dezelfde bevoegdheden krijgen als de laboranten(medisch beeldvormers)

Gebruikersavatar
Berichten: 11

Re: verpleegkundige vs medisch beeldvormer


Berichten: 12.262

Re: verpleegkundige vs medisch beeldvormer

Ik vermoed dat het verschil in terminologie is gekomen door de toepassing van MRI. Technieken als rontgenfoto's, PET en CT zijn 'radiologisch' in de zin van dat ze werken met ioniserende straling en bijbehorende gevaren. MRI kent die gevaren niet, maar is qua diagnostische functie wel ietwat vergelijkbaar. Strict genomen is iemand die alleen MRI beelden maakt dus geen radioloog (of radiologisch laborant), maar in de praktijk zullen die velden behoorlijk overlappen.
Victory through technology

Reageer