Springen naar inhoud

Scheiding van uranium d.m.v. Electromagnetisme • Log in om te kunnen reageren

#1

Iadri

  Iadri


 • 0 - 25 berichten
 • 9 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 26 februari 2014 - 17:29

Hallo,

Ik was voor school een boek aan het lezen over het scheiden van uranium-235 en uranium-238 door middel van elektromagnetisme. Op onderstaande pagina wordt een begin gemaakt met de afleiding van een formule voor de straal van de afgelegde weg van de uranium isotopen.

Pagina 1.png
Formule pagina.png

De eerste formule 3.25 is de formule voor de lorentzkracht. Ze halen hier de vectoren volgens mij uit elkaar, zodat de x en y richting apart worden weergegeven. Ik begrijp echter niet precies wat ze doen.

vyxdakje^ geeft volgens mij de snelheid in het y-vlak aan, maar wat houdt dat xdakje precies in. Hetzelfde geldt voor de vxy dakje. Dus wat bedoelen ze precies met deze notatie?

En waarom is er geen Vz opgenomen in de formule? Zelf dacht ik dat het kwam omdat de hoek waarmee het ion het veld binnenkomt ervoor zorgt dat er geen verplaatsing over de z-as plaatsvind.

Alvast bedankt voor de hulp.

Groeten,
Anne

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Iadri

  Iadri


 • 0 - 25 berichten
 • 9 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 26 februari 2014 - 18:17

vyxdakje^ geeft volgens mij de snelheid in het y-vlak aan, maar wat houdt dat xdakje precies in. Hetzelfde geldt voor de vxy dakje. Dus wat bedoelen ze precies met deze notatie?


Nu kwam mijn zus met het idee dat dat het xdakje oftewel Geplaatste afbeelding in yvxdakje een eenheidsvector voorstelt die aangeeft dat er wel een beweging over de x-as is, maar dat die niet verandert in dit geval omdat de beweging over de x-as apart wordt weergeven in de formule. In hoeverre klopt dit?

Een vraag waar ik net nog aan dacht? Waarom wordt Vyxdakje van Vxydakje afgetrokken? Heeft dit ook te maken met de bewegings richting van het atoom?

Sorry voor de toevoegingen. Ik kon zo geen edit functie vinden, maar daar kan ik ook zo overheen gekeken hebben.

#3

Anton_v_U

  Anton_v_U


 • >1k berichten
 • 1620 berichten
 • Validating

Geplaatst op 01 maart 2014 - 10:39

Met Geplaatste afbeelding wordt inderdaad de eenheidsvector in x-richting bedoeld. Een vector (ax,ay,az) kan worden genoteerd als een som van drie vectoren: ax x^+ayy^+azz^. Dit moet je heel goed begrijpen om het verhaal te kunnen volgen.

Je kunt niet zeggen dat de beweging over de x-as apart wordt weergegeven want er is geen beweging over de x-as, maar waarschijnlijk bedoel je dit goed. De beweging wordt weergegeven in drie componenten. Vergelijk het met: één stap diagonaal is hetzelfde als één stap naar voren en één stap opzij. Als iemand je naar rechts duwt en tegelijkertijd duwt iemand je naar voren dan is dat hetzelfde als wanneer iemand je naar schuin naar rechts duwt etc. Zo kun je kracht, verplaatsing en ook snelheid en versnelling en alle denkbare vectorgrootheden in ruimtelijke componenten ontbinden.

Verder:
 • vz komt er niet in voor, dat betekent vz=0 en dat betekent inderdaad dat de snelheid in z-richting nul is, ofwel het deeltje beweegt evenwijdig aan het (x,y) vlak (z = constant)
 • vy negatief betekent dat de snelheid in de y-richting negatief is ofwel naar beneden in het plaatje; volgt uit de definitie van een vector.
​Let verder op de uitdrukking voor F. Die bestaat ook uit twee componenten. De component in x-richting is: Fx = qBvyGeplaatste afbeelding dit betekent dat de krachtcomponent in x-richting evenredig is met de snelheidscomponent in y-richting. Het omgekeerde is ook het geval.

Merk op dat de krachtrichting loodrecht staat op het B veld en loodrecht op de snelheid. Het voldoet daarom aan de kurkentrekkerregel of de linker/rechterhandregel, zo werkt Lorentzkracht.

In formule (3.25) is automatisch aan deze voorwaarden voldaan; komt door de eigenschappen van het uitproduct: axb is een vector die loodrecht staat op a en loodrecht op b - dus de de Lorentzkracht staat loodrecht op het magnetisch veld en loodrecht op de snelheid.

#4

In physics I trust

  In physics I trust


 • >5k berichten
 • 7391 berichten
 • VIP

Geplaatst op 01 maart 2014 - 17:25

[mod]Dit onderwerp hoort thuis in het huiswerkforum en is dus verplaatst.[/mod]
"C++ : Where friends have access to your private members." Gavin Russell Baker.

#5

Iadri

  Iadri


 • 0 - 25 berichten
 • 9 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 04 maart 2014 - 19:25

Bedankt voor je antwoord.
Ik begrijp wat je bedoelt. De rest van de afleiding kan ik nu ook uitvoeren.

Groetjes,
Anne


Also tagged with one or more of these keywords: natuurkunde

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures