Springen naar inhoud

zuur base oefening te grote K waarde voor evenwichtsreactie • Log in om te kunnen reageren

#1

mcfaker123

  mcfaker123


 • >1k berichten
 • 1135 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 maart 2014 - 03:02

Hallo,

Ik heb de volgende oefening opgelost, maar de pijl moet een evenwichtspijl zijn, want evenwichtspijl+evenwichtspijl= evenwichtspijl, maar het probleem is dat we een zeer grote K waarde krijgen, namelijk 25000.

Geplaatste afbeelding
Volgens de regels moet ik hier nog steeds een evenwichtspijl hanteren, maar de reactie die is toch niet aflopend, nietwaar? Het evenwicht ligt gewoon sterk naar rechts, maar de waarde is niet groot genoeg.

Hartelijk bedankt!

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Marko

  Marko


 • >5k berichten
 • 9147 berichten
 • VIP

Geplaatst op 02 maart 2014 - 08:58

Zoals ook al eerder uitgelegd: Of een reactie wel of niet aflopend is wordt niet alleen bepaald door de waarde van K.
Beter hanteer je de stelregels die ik je toen heb aangedragen.

Voor de rest: wat was hier nou de opgave? Geef de letterlijke tekst eens.

en: is dit de methode die in je boek staat uitgelegd? De manier waarop je de reactievergelijkingen opschrijft en optelt klopt namelijk niet. Je laat H3O+ en OH- ontstaan, en na optelling maak je daar ineens 2 H2O van. Dat mag niet. Als je reacties optelt blijven alle stoffen zoals ze zijn. Enkel als voor en na de pijl exact hetzelfde staat streep je dit tegen elkaar weg.

Als dit zo in je boek staat moet je het maar gewoon volgen, maar ga dit wel goed na.

Cetero censeo Senseo non esse bibendum


#3

Fuzzwood

  Fuzzwood


 • >5k berichten
 • 11161 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 02 maart 2014 - 15:13

Die optelling mag je nl. alleen doen als je er een 3e reactie bijschrijft waar je hydronium en hydroxide laat reageren tot 2x water.

#4

mcfaker123

  mcfaker123


 • >1k berichten
 • 1135 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 maart 2014 - 18:39

Voor de rest: wat was hier nou de opgave? Geef de letterlijke tekst eens.

Geplaatste afbeelding
Verloop is neem ik aan: aflopende of evenwichtsreactie.

De manier waarop je de reactievergelijkingen opschrijft en optelt klopt namelijk niet. Je laat H3O+ en OH- ontstaan, en na optelling maak je daar ineens 2 H2O van. Dat mag niet. Als je reacties optelt blijven alle stoffen zoals ze zijn. Enkel als voor en na de pijl exact hetzelfde staat streep je dit tegen elkaar weg.


Aangezien dit een zuurbasereactie is die niet rechtstreeks gebeurt met water moeten we het uitschrijven. We schrijven het zo uit (volgens de kennis die ik in mn vorige threads heb verworven):
We schrijven eerst the protolysereacties met water uit zowel voor het zuur als base.Als de base in de vorm MOH voorkomt, dan schrijven we gewoon de dissociatie daarvan ipv de protolyse met water.Hier is dan niet het geval dus gewoon de protolyse met water voor de base.
Daarna kijken we naar de pijlen. Aangezien we allebei een evenwichtspijl hebben betekent dit dat er veel meer van de stoffen links ligt dan rechts. En we nemen de stoffen waarvan er het meest aanwezig is en dus is dat links.

We laten de stoffen van beide protolysereacties (met water) die links gelegen zijn met elkaar reageren. Dus we schrijven de volledige ionenreactie: links plaatsen we 2H2O + HF + ClO- <-----> 2H2O + F- + HClO
In die ionenreactie reageren de sterkste zuren met de sterkste basen en de rest reageert niet ( water ). HF reageer met ClO- en dus water reageert niet en verschijnt aan de rechterkant. Water kunnen we dan ook gewoon wegstrepen en we bekomen de zuurbasereactie zonder onnodige tribune-ionen: HF + ClO- <-----> F- + HClO


is dit de methode die in je boek staat uitgelegd?

Ja, de uitwerking, maar ik heb aanvullende informatie op dit forum geleerd (in de vorige threads :) )

Die optelling mag je nl. alleen doen als je er een 3e reactie bijschrijft waar je hydronium en hydroxide laat reageren tot 2x water.

Water is een tribune-ion hier dus er wordt niets opgeteld. De sterke zuren reageren met de sterke basen terwijl de watermoleculen niet reageren met elkaar. Men plaats gewoon alles samen:
Geplaatste afbeeldingEn het is dus een evenwichtsreactie, omdat volgens de regels die u heeft verstrekt we een evenwichtspijl gebruiken. Dus het maakt niks uit dat de K groot is. Het evenwicht is gewoon sterk naar rechts, maar het blijft een evenwichtsreactie, nietwaar?

Veranderd door mcfaker123, 02 maart 2014 - 18:42Also tagged with one or more of these keywords: scheikunde

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures