Springen naar inhoud

mitose van neuronen


 • Log in om te kunnen reageren

#1

egos

  egos


 • >100 berichten
 • 243 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 04 maart 2014 - 12:27

Hoe staat het met stamcellen die verantwoordelijk zijn voor de aanleg van zeer gedifferentieerde en gespecialiseerde cellen zoals zenuw-en spiercellen?
Verdwijnen deze nadat genoemde cellen zijn aangemaakt?

Cellichamen van neuronen bevatten een kern met DNA. Kunnen zenuwcellen zich delen?

Tijdens leerprocessen worden steeds nieuwe verbindingen gemaakt in de hersenen. Wanneer verder niets meer met deze kennis (verbindingen) wordt gedaan, verdwijnen deze verbindingen weer.
Betekent dit dat het aantal schakelneuronen steeds verandert?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

anusthesist

  anusthesist


 • >5k berichten
 • 6032 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 05 maart 2014 - 21:12

Wat neuronen betreft is er een klein aantal stamcellen aanwezig in het brein. Neuronen zelf kunnen zich niet delen, althans niet in fysiologische situaties.

Op je laatste vraag: synaptische connectiviteit of pathways veranderen inderdaad door leerprocessen door middel van long term potentiation. Bij het uitblijven van stimulatie van bepaalde pathways, raken de neuronen minder gevoelig en zal de functie van de pathway ook minder worden.

Als je 6 bent en uit China naar Nederland verhuist, kun je -als je deze taal niet blijft spreken- op je 40ste echt geen Mandarijn meer spreken. Ondanks dat je het op je 6de vloeiend sprak. Het kost teveel energie om ALLE pathways die ooit gemaakt zijn in stand te houden. Die neuronen kun je dan beter voor andere dingen gebruiken.
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures