Springen naar inhoud

* * * - - 1 stemmen

Doorbraak kernfusie.


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Flisk

    Flisk


  • >1k berichten
  • 1270 berichten
  • VIP

Geplaatst op 04 maart 2014 - 19:23

Kernfusie is het proces dat onder andere de zon voorziet van energie. In tegenstelling tot kernsplijting is kernfusie groene energie. Enkel de opstelling zelf wordt radioactief met maar een kleine halveringstijd. De grondstoffen die erbij gebruikt worden zijn zo goed als onuitputbaar. Het is echter wel geen hernieuwbare energie.

De brandstof die je nodig hebt is deuterium, dit is een waterstofatoom met een extra neutron. Ongeveer 1/6500 waterstofatomen die op aarde voortkomen hebben deze eigenschap. We kunnen waterstof halen uit de oceanen en zeeën, er is dus brandstof genoeg. Dit gecombineerd met de hoge hoeveelheid energie die men mogelijk uit kernfusie kan halen, maakt deze technologie een goeie oplossing van het energieprobleem. Dat is althans de theorie.

Momenteel is er nog geen werkende kernfusiereactor. Kernfusie gebeurt in heel extreme condities, die niet makkelijk na te bootsen zijn hier op aarde. Je hebt gigantisch veel druk en warmte nodig voordat deze reactie doorgaat. Je moet dus eerst een grote hoeveelheid energie in de reactie stoppen alvorens je er energie uit kan halen.

In november 2013 is het voor de eerste keer gelukt om meer energie uit de brandstof te halen dan de energie die er werd ingestopt. Dit werd in februari 2014 gepubliceerd. Met behulp van 192 lasers hebben Amerikaanse wetenschappers wat brandstof bestraald waarna er een reactie volgde met energiewinst. Als je de uiteindelijke balans maakt, was er echter geen energiewinst, slecht 1% van de energie die nodig was om de lasers te laten werken, kwam uiteindelijk in de brandstof terecht. Men heeft dus meer dan die 1% er terug uit kunnen halen.

Het uiteindelijke doel is kernfusie-ontbranding, waarbij de reactie spontaan blijft doorgaan. Er wordt geschat dat het nog een 50-tal jaar zal duren voordat kernfusie als energiebron kan gebruikt worden.

Links naar artikels:
Nederlandstalig
Engels
Je leest maar niet verder want je, je voelt het begin van wanhoop.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures