Springen naar inhoud

hoekverdraaiing tussen vlakken van een buckybal?


 • Log in om te kunnen reageren

#1

john73

  john73


 • 0 - 25 berichten
 • 1 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 07 maart 2014 - 00:30

De buckybal of geodetische bol bestaat uit 20 regelmatige 6-hoeken en 12-regelmatige 5 hoeken, waarbij de 5-hoeken telkens omringd zijn door vijf 6-hoeken en de 6-hoeken door drie 5-hoeken en drie 6-hoeken

Als deze vlakken een massa krijgen, ofwel een dikte, dan zullen de zijvlakken ten opzichte van het buitenvlak onder een bepaalde hoek moeten staan om ook aan de binnenzijde de (door kleinere diameter daar iets kleinere) vlakken op elkaar te laten aansluiten.

Hoe bepaal je de onderlinge hoekverdraaiing tussen de verschillende elementen over de bol?
en hoe bepaal je de hoek van de afschuining van het 5-hoekige element en de hoek van de afschuining van het 6-hoekige element zodat deze elementen onderling (zowel 5-hoek op 6-hoek als 6-hoek op 6-hoek) als gehele bol nauwkeurig op elkaar aansluiten?
Het lijkt me dat deze afschuining niet voor beide vlakke dezelfde kan zijn omdat de lengte van de elementen over de bol ook niet gelijk is.

Of beter nog, want mijn wiskundige kennis is blijkbaar niet zo geweldig, kan iemand mij aangeven wat de afschuining bij het 5-hoekige element moet zijn en wat de afschuining bij het 6-hoekige element moet zijn?

bal-1.jpg

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Safe

  Safe


 • >5k berichten
 • 10034 berichten
 • Pluimdrager

Geplaatst op 07 maart 2014 - 09:11

Ben je zo'n bal aan het maken?

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures