Springen naar inhoud

- - - - -

Mantel maakt objecten onzichtbaar voor geluid


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Kwintendr

    Kwintendr


  • >250 berichten
  • 768 berichten
  • VIP

Geplaatst op 15 maart 2014 - 18:44

Ingenieurs zijn er in geslaagd om, met wat ogenschijnlijk een eenvoudige piramide uit plastiek is, objecten te verbergen voor geluid in de 3 dimensionale ruimte. De geluidsgolven die er op af worden gestuurd gedragen zich dan alsof er niets anders dan een vlak oppervlak op hun pad komt. Een beetje hetzelfde als de onzichtbaarheidsmantel uit de ‘Harry Potter’ reeks, maar dan met geluid.

Om de mantel de testen hebben ze eerst de geluidsgolven op een ‘blote’ sfeer gestuurd en dan op een sfeer die bedekt was met de mantel. Het resultaat is te zien in onderstaand filmpje:

https://www.youtube.com/watch?v=k13L8u2tACY&feature=player_embedded

We zien hier hoe de geluidsgolven verschillend reageren als ze de 2 objecten tegenkomen. De rode en de blauwe lijnen staan voor respectievelijk de hoge en lage punten van de geluidsgolven. In het linkse deel zien we geluidsgolven die niets op hun pad hebben, helemaal rechts geluidsgolven die de mantel tegenkomen en in het midden geluidsgolven die de sfeer tegenkomen. Er is bijna geen verschil tussen de linkse en rechtse, terwijl de middelste duidelijk afwijkt.

Je zou dit principe kunnen toepassen om palen in een concertzaal die anders het geluid verstoren onzichtbaar te maken. Een andere toepassing zou kunnen zijn om objecten onzichtbaar te maken voor sonar. Dit omdat geluidsgolven zich in lucht gelijkaardig gedragen als in water, alhoewel voor dit laatste nog een lange weg af te leggen is.

acousticcloak1.jpg

Bronnen: Duke.edu

Veranderd door Kwintendr, 15 maart 2014 - 18:49

Het Wetenschapsforum heeft ook een facebook pagina!

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures