Springen naar inhoud

Hoe werkt een diode precies?


 • Log in om te kunnen reageren

#1

liamgek

  liamgek


 • >250 berichten
 • 328 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 maart 2014 - 08:46Dit filmpje heeft me een beetje in de war gebracht. Hij zegt dat een diode dus een positief geladen staaf inzit. en die zet je in de buurt van een gloeidraad die dus elektronen afstaat. Aan de andere kant van de diode staat een negatief geladen staafje.

De elektronen zullen dus niet gaan lopen. Maar als je hem andersom aansluit loopt er wel een stroom.

Maar wat is de functie van het gloeidraad? Als je de diode aansluit zo dat hij wel stroom doorlaat doet hij volgensmij niets. En als je de diode aansluit zodat hij geen stroom doet de gloeiddraad niks.

Dan had die gloeidraad toch net zo goed er niet kunnen zijn?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

EvilBro

  EvilBro


 • >5k berichten
 • 6847 berichten
 • VIP

Geplaatst op 20 maart 2014 - 09:19

Onder normale omstandigheden zal een stukje metaal geen elektronen uitzenden. Als je het stukje metaal verwarmt dan zal deze wel elektronen uitzenden. Anders gezegd: door het verwarmen hebben de elektronen voldoende kinetische energie om te kunnen ontsnappen uit het metaal. De gloeidraad is nodig om de cathode te verwarmen zodat uit de cathode af en toe een elektron ontsnapt.

Wat gebeurt er nu met een ontsnapt elektron? Elektronen bewegen van - naar +. Als een elektron ontsnapt uit een negatieve cathode dan zal deze naar de positieve anode gaan bewegen. Een ontsnapt elektron komt dus niet meer terug bij de cathode. Er vindt dus een netto verplaatsing plaats van elektronen, ofwel we hebben hier te maken met een stroom.
Als een elektron ontsnapt uit een positieve cathode dan zal deze weer terug willen bewegen naar die positieve cathode. Omdat er hier geen netto verplaatsing is, zal er ook geen stroom zijn. Let wel: in deze situatie zouden elektronen in de negatieve anode graag naar de positieve cathode willen bewegen, maar hier krijgen ze de kans niet toe. De anode is niet verwarmt dus de elektronen hebben niet voldoende energie om uit het metaal te ontsnappen.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures