Springen naar inhoud

Tips betreffende het studeren van chemie, wiskunde, bio en fysica


 • Log in om te kunnen reageren

#1

GiacomoMallaci

  GiacomoMallaci


 • 0 - 25 berichten
 • 13 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 23 maart 2014 - 14:38

Ik heb de studie 'economie-talen' vervolledigd en een jaar geleden heb ik men affiniteit en liefde voor de wetenschappen herontdekt. Ik ben van plan binnenkort een universitaire studie aan te vangen.
Ik wil onderzoeker worden én ik zal onderzoeker worden.

Nu is mijn vraag (liefst aan ervaren 'wetenschappers' hier op dit forum): wat is jullie studiemethode?

Ik heb al geprobeerd te studeren met mindmaps, wat zeer goed is om een algemeen overzicht te bewaren. Echter kan je daar enkel de hoofdstukken, titels en subtitels en enkele concepten kwijt. Gedetailleerde info maakt de mindmap al gauw chaotisch.

Verder heb ik gestudeerd met conceptmaps, wat zeer goed is om enkele concepten aan elkaar te rijgen.

Ik ben wel intensief bezig met studiemethodes, en heb flashcards ontdekt, deze zaken blijken ook te werken; periodiek testen en herhalen. Herhaling is de moeder van alle kennis.

Toch lijkt dit 'digitaal' zeer moeilijk te gaan. Bij wetenschappen komen veel symbolen en grafieken kijken om de concepten te verduidelijken. Als ik dat allemaal in digitaal formaat wil invoeren in mijn 'quizlet' of online flashcardgenerator, heb ik mijn master in 10 jaar vrees ik.

Daarom de concrete vraag; hoe, beste wetenschapper, studeert u? Ik wil een methode die efficiënt, doelgericht en langdurig is.
Ik weet wat er zal worden gedacht; iedereen is anders en iedereen studeert anders.
Ik zeg, proberen kan geen kwaad :)

dus, mensen met een degelijk studietraject, wat zijn jullie ervaringen en wat werkt het beste voor u?

Veranderd door GiacomoMallaci, 23 maart 2014 - 14:38


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Kravitz

  Kravitz


 • >1k berichten
 • 4044 berichten
 • VIP

Geplaatst op 24 maart 2014 - 18:47

[mod]Verplaatst naar WSF-café.[/mod]
"Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm" - Winston Churchill

#3

GiacomoMallaci

  GiacomoMallaci


 • 0 - 25 berichten
 • 13 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 25 maart 2014 - 17:45

Ey Kravitz, je quote van winston churchill geldt al als een deel van het antwoord op mijn vraag ;)

#4

Fuzzwood

  Fuzzwood


 • >5k berichten
 • 11172 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 25 maart 2014 - 17:55

Studeren? Nooit gedaan. Eidetisch geheugen helpt een hoop, tot nu toe heb ik er met gemak een universitaire studie mee doorlopen. De dagen dat ik echt in de boeken heb gedoken om te leren voor tentamens kun je nog steeds met 2 handen tellen (en dan niet binair).

Daarmee wil ik dus aangeven dat enthousiasme 1 ding is, maar dat je er volgens mij ook een bepaald type hersenen voor moet hebben.

#5

GiacomoMallaci

  GiacomoMallaci


 • 0 - 25 berichten
 • 13 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 25 maart 2014 - 21:11

Zelfkennis is het begin der wijsheid :)

#6

Kravitz

  Kravitz


 • >1k berichten
 • 4044 berichten
 • VIP

Geplaatst op 26 maart 2014 - 21:48

Ey Kravitz, je quote van winston churchill geldt al als een deel van het antwoord op mijn vraag ;)

:D

Concreet, hoe kan je efficiënt studeren? Da's een erg lastige vraag... Zoals je zelf al aangaf verschilt zoiets van persoon tot persoon. Vroeger studeerde ik ook vaak met mindmaps, maar tegenwoordig ben ik daar voor een groot deel van af gestapt. Ze zijn handig om overzicht te bewaren en linken te leggen, maar veel details leer ik er niet mee.

Veel schrijven werkt voor mij en dat in combinatie met veel herhalen... Als je een groot pak gestudeerd hebt herhaal dan nog eens alles, eventueel een uurtje voor het slapen gaan. Start de volgende dag eventueel met te herhalen wat je de vorige dag gedaan hebt. Dat hoeft niet lang te duren, zeker niet als er veel is blijven hangen. Kwaliteit prioriteert ook absoluut boven kwantiteit, dus als je merkt tijdens het herhalen dat er toch niet zoveel is blijven hangen moet je misschien je leerproces een beetje aanpassen en kleinere hoeveelheden proberen te verwerken.

Grafieken leer je niet door er naar te kijken (of dat kan ik toch niet), als je het onderliggende proces vlot begrijpt wordt het al een stuk gemakkelijker. Leer de theorie, teken daarbij een logische grafiek en leg nu opnieuw de theorie uit a.d.h.v. jouw grafiek.

En inderdaad zoals mijn signature aangeeft: Nooit opgeven! :P
"Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm" - Winston Churchill

#7

GiacomoMallaci

  GiacomoMallaci


 • 0 - 25 berichten
 • 13 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 27 maart 2014 - 10:26

Thxs Kravitz, schrijven werkt ook het beste bij mij, in combinatie met afbeeldingen. Mindmaps zijn imo best om kleine en volledig nieuwe concepten samen te brengen en een overzicht te bewaren.

Bedankt voor je uitleg!

Giacomo :D

#8

317070

  317070


 • >5k berichten
 • 5611 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 27 maart 2014 - 10:42

dus, mensen met een degelijk studietraject, wat zijn jullie ervaringen en wat werkt het beste voor u?

Het is wat afhankelijk van vak tot vak. In het begin van het jaar probeerde ik aan de examenvragen van vorig jaar te komen, en in te schatten wat voor examen je ging krijgen.

Als het over reproductie ging, dan werkte ik vooral met samenvattingen om de structuur van de syllabus goed in mijn hoofd te hebben. Dan probeerde ik op een tiental vellen papier de hele cursus in kernwoorden te hebben en die 10 blaadjes zowel uit mijn hoofd te kennen als kunnen gebruiken om de cursus te reconstrueren.

Sommige examens waren gericht op letterlijke reproductie van 1 van de honderden bewijzen, die probeerde ik dan gewoon te blokken. Ik had een lijstje met alle te bewijzen stellingen zodat ik mezelf kon testen.

Sommige vakken waren gelukkig ook op inzicht, en dan was het vooral fluostift en er voor zorgen dat je iedere zin in de cursus goed begrijpt. In mijn richting was dat de grote meerderheid van de vakken. En die kon je over het algemeen goed oefenen met oude examenvragen.
What it all comes down to, is that I haven't got it all figured out just yet
And I've got one hand in my pocket and the other one is giving the peace sign
-Alanis Morisette-

#9

Rhiannon

  Rhiannon


 • >1k berichten
 • 3099 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 27 maart 2014 - 18:24

Mijn studiemethode kwam erop neer dat ik het boek las, tijdens het tentamen mijn ogen dicht deed nadat ik de vraag had gelezen en de bladzijde waar het over ging voor mijn ogen zag en dus kon neerpennen. Nou is dat natuurlijk makkelijker bij een talenstudie dan bij een exacte studie, vooral als het om literatuur gaat, maar ook boomdiagrammen enz. 'zag' ik voor mijn ogen.
Hoe minder kennis, des te onwrikbaarder het oordeel.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures