Springen naar inhoud

excalibur legendes,sage • Log in om te kunnen reageren

#1

Choco__

  Choco__


 • >250 berichten
 • 932 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 29 maart 2014 - 19:09

Ik heb een vraagje over de film "excalibur" waar ik iets moet toepassen op legendes en sages:

*wat is juist de tijd en ruimte in het verhaal?
en * wat is de historische kern van het verhaal?
*en is dit ook een stadsage zoja, toepassing elementen?

vind ik moeilijke vragen, ik heb zelf al veel gezocht maar heb het noch niet kunnen vinden, kan iemand mij aub helpen?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Rhiannon

  Rhiannon


 • >1k berichten
 • 3008 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 30 maart 2014 - 11:35

Het is zeker geen broodje-aapverhaal of stadssage. Dat speelt namelijk in op de angsten van de mens en het gaat dan vaak om een angstaanjagend verhaal in het recente verleden en van beide is hier geen sprake.

Het gaat hier om het zwaard van een figuur uit Keltische legenden en de middeleeuwse hoofse literatuur, Koning Arthur, de centrale figuur in de Arthur-legenden waarvan niet vaststaat of hij ook daadwerkelijk heeft bestaan.

Volgens sommige bronnen was Arthur een legeraanvoerder in de 5e of 6e eeuw, die meerdere slagen zou hebben gewonnen tegen de Saksen, o.a. de slag bij Mons Badonicus (Mount Baden). Het staat wel vast dat in die tijd de Britten grond heroverden op de Angelsaksen. Er zijn echter geen contemporaine bronnen die Arthur daadwerkelijk benoemen. Toegegeven, er zijn ook niet veel bronnen uit die tijd.

De eerste vermelding van Arthur kennen we uit de Welshe literatuur, het gedicht Y Gododdin van Aneirin (7e eeuw). Ook in het Boek van Taliesin (een van de oudste bewaard gebleven Welsh manuscripten uit de eerste helft van de veertiende eeuw) wordt Arthur vermeld en hier wordt ook de slag bij Mount Baden genoemd. Zijn zwaard Excalibur (in het Welsh Caledfwich, samengesteld uit caled (strijd of hard) en bwlch (breken) zou het magische zwaard zijn van koning Uther Pendragon, de vader van Arthur. In de middeleeuwse literatuur is er vaker sprake van magische zwaarden. In de 12e eeuw werd het zwaard door Geoffrey of Monmouth Caliburnus genoemd. Volgens de legende zou Uther Pendragon op het slagveld zijn dood hebben gevonden en Excalibur in een rots hebben gestoten terwijl hij als laatste woorden sprak dat degene die het uit de steen kon trekken koning van Brittannië zou worden en het land zou herenigen. Arthur bewees zijn recht op de troon doordat hij Excalibur uit de rots wist te trekken.

Met deze achtergrond zou je de vragen moeten kunnen invullen. Vergeet niet het verschil tussen legende en sage!
Hoe minder kennis, des te onwrikbaarder het oordeel.

#3

Choco__

  Choco__


 • >250 berichten
 • 932 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 30 maart 2014 - 12:05

Kunnen het dan meerder tijden en ruimten zijn? En ik begrijp nog niet goed wat hier juist historische kern van waarheid is? * ik denk saksen?

#4

Choco__

  Choco__


 • >250 berichten
 • 932 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 30 maart 2014 - 13:05

Het verschil tussen legende en een sage is toch dat legende de inhoud tijdelijk en ruimtelijk gesitueerd is en sage nauwkeurig gesitueerd is ? En ook dat sage historische kern van waarheid bevat en legende een stichtelijk religieus verhaal. Nog Een vraag: wat is juist hier in de film legende en wat sage? Kan iemand mij helpen aub?

#5

Kravitz

  Kravitz


 • >1k berichten
 • 4044 berichten
 • VIP

Geplaatst op 31 maart 2014 - 17:31

[mod]Iemand die hier nog een handje kan toesteken?[/mod]
"Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm" - Winston Churchill


Also tagged with one or more of these keywords: nederlands

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures