[nederlands] excalibur legendes,sage

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 927

excalibur legendes,sage

Ik heb een vraagje over de film "excalibur" waar ik iets moet toepassen op legendes en sages:

*wat is juist de tijd en ruimte in het verhaal?

en * wat is de historische kern van het verhaal?

*en is dit ook een stadsage zoja, toepassing elementen?

vind ik moeilijke vragen, ik heb zelf al veel gezocht maar heb het noch niet kunnen vinden, kan iemand mij aub helpen?

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 4.361

Re: excalibur legendes,sage

Het is zeker geen broodje-aapverhaal of stadssage. Dat speelt namelijk in op de angsten van de mens en het gaat dan vaak om een angstaanjagend verhaal in het recente verleden en van beide is hier geen sprake.

Het gaat hier om het zwaard van een figuur uit Keltische legenden en de middeleeuwse hoofse literatuur, Koning Arthur, de centrale figuur in de Arthur-legenden waarvan niet vaststaat of hij ook daadwerkelijk heeft bestaan.

Volgens sommige bronnen was Arthur een legeraanvoerder in de 5e of 6e eeuw, die meerdere slagen zou hebben gewonnen tegen de Saksen, o.a. de slag bij Mons Badonicus (Mount Baden). Het staat wel vast dat in die tijd de Britten grond heroverden op de Angelsaksen. Er zijn echter geen contemporaine bronnen die Arthur daadwerkelijk benoemen. Toegegeven, er zijn ook niet veel bronnen uit die tijd.

De eerste vermelding van Arthur kennen we uit de Welshe literatuur, het gedicht Y Gododdin van Aneirin (7e eeuw). Ook in het Boek van Taliesin (een van de oudste bewaard gebleven Welsh manuscripten uit de eerste helft van de veertiende eeuw) wordt Arthur vermeld en hier wordt ook de slag bij Mount Baden genoemd. Zijn zwaard Excalibur (in het Welsh Caledfwich, samengesteld uit caled (strijd of hard) en bwlch (breken) zou het magische zwaard zijn van koning Uther Pendragon, de vader van Arthur. In de middeleeuwse literatuur is er vaker sprake van magische zwaarden. In de 12e eeuw werd het zwaard door Geoffrey of Monmouth Caliburnus genoemd. Volgens de legende zou Uther Pendragon op het slagveld zijn dood hebben gevonden en Excalibur in een rots hebben gestoten terwijl hij als laatste woorden sprak dat degene die het uit de steen kon trekken koning van Brittannië zou worden en het land zou herenigen. Arthur bewees zijn recht op de troon doordat hij Excalibur uit de rots wist te trekken.

Met deze achtergrond zou je de vragen moeten kunnen invullen. Vergeet niet het verschil tussen legende en sage!
Contra principia negantem disputari non potest.

Berichten: 927

Re: excalibur legendes,sage

Kunnen het dan meerder tijden en ruimten zijn? En ik begrijp nog niet goed wat hier juist historische kern van waarheid is? * ik denk saksen?

Berichten: 927

Re: excalibur legendes,sage

Het verschil tussen legende en een sage is toch dat legende de inhoud tijdelijk en ruimtelijk gesitueerd is en sage nauwkeurig gesitueerd is ? En ook dat sage historische kern van waarheid bevat en legende een stichtelijk religieus verhaal. Nog Een vraag: wat is juist hier in de film legende en wat sage? Kan iemand mij helpen aub?

Gebruikersavatar
Berichten: 3.963

Re: excalibur legendes,sage

Opmerking moderator

Iemand die hier nog een handje kan toesteken?
"Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm" - Winston Churchill

Reageer