Springen naar inhoud

Verschil binomiaal/normaal • Log in om te kunnen reageren

#1

Jeronimo

  Jeronimo


 • >250 berichten
 • 616 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 04 april 2014 - 22:29

Wanneer spreek je van een binomiale verdeling en wanneer van een normale verdeling?

En dan bijvoorbeeld deze denkbeeldige vraag:
Wat is de kans op 3x 6 achter elkaar bij het gooien van een dobbelsteen?

Ik weet niet wat voor verdeling dit is, maar ik weet ook niet zeker hoe ik die kans dan moet berekenen. Doe ik het zo goed: de kans is (1/6)^3
"Natural forces within us are the true healers of disease. Healing is a matter of time, but it is sometimes also a matter of opportunity."
Hippocrates van Kos

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

mathfreak

  mathfreak


 • >1k berichten
 • 2586 berichten
 • Pluimdrager

Geplaatst op 05 april 2014 - 13:14

Bij een normale verdeling heb je een symmetrische verdeling van de waarnemingen ten opzichte van het gemiddelde. Deze verdeling wordt met een klokvormige kromme (de kromme van Gauss) weergegeven en is een zogenaamde continue kansverdeling omdat de kansvariabele alle mogelijke reŽle waarden kan aannemen. Bij een binomiale verdeling heb je te maken met een gegeven aantal n, een succeskans p en een mislukkingskans 1-p, waarbij de kans op k successen gegeven wordt door LaTeX . Omdat de kansvariabele hierbij uitsluitend geheeltallige waarden kan aannemen is een binomiale verdeling een zogenaamde discrete kansverdeling. Indien n≥20, n∙p≥5 en n(1-p)≥5 mag je zo'n binomiale verdeling benaderen met een normale verdeling met gemiddelde n∙p en standaardafwijking LaTeX . De binomiale kans P(X≤k) wordt dan vervangen door de normale kans P(X≤k+½), de binomiale kans P(X≥k) wordt dan vervangen door de normale kans P(X≥k-½), en de binomiale kans P(X = k) wordt dan vervangen door de normale kans P(k-½≤X≤k+½). Dit wordt de continuÔteitscorrectie genoemd. Het benaderen van een binomiale verdeling door een normale verdeling door middel van de continuÔteitscorrectie wordt alleen in de vwo-stof Wiskunde A behandeld.
"Mathematics is a gigantic intellectual construction, very difficult, if not impossible, to view in its entirety." Armand Borel

#3

Jeronimo

  Jeronimo


 • >250 berichten
 • 616 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 05 april 2014 - 14:13

Begrijp ik het goed a.d.h.v. de volgende denkbeeldige vragen?:

1) Er bestaat een serie van 16 albums. Daarvan bezit je er al 9. Op een verjaardag komen twee gasten met een boek uit de serie, waarvan niet zeker is of hij het album al bezit. De twee gasten hebben niet met elkaar overlegd van tevoren.
a. Bereken de kans dat hij beide albums al heeft.
Hij krijgt dus 2 albums die hij al bezit. De kans wordt dan 9/16 * 8/15.
b. Bereken de kans dat hij twee verschillende nieuwe albums krijgt.
7/16 * 6/15.

2) Er worden 5 penalty's genomen. Deze kun je scoren of niet. Bereken de kans dat er 3x gescoord wordt.
LaTeX

Klopt dit allemaal?
"Natural forces within us are the true healers of disease. Healing is a matter of time, but it is sometimes also a matter of opportunity."
Hippocrates van Kos


Also tagged with one or more of these keywords: wiskunde

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures