[scheikunde] Titratie CaCO3 in krijt

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 3

Titratie CaCO3 in krijt

Voor school moeten wij een titratie uitvoeren om het gehalte calciumcarbonaat in krijt te bepalen. Dit willen wij doen met behulp van een terugtitratie.
Eerst nemen we een klein beetje krijt, waar we een overmaat zwavelzuur over gooien. Vervolgens vindt de volgende (evenwichts)reactie plaats:
CaCO3 (s) + H3O+(aq) + SO42-(aq) <-> 3 H2O (l) + CO2 (g) + CaSO4 (s).
Hierna verwarmen we de oplossing, opdat al het CO2 uit de oplossing wordt verwijderd, zodat de reactie aflopend wordt.
Vervolgens titreren we deze oplossing met natronloog, zodat we kunnen bepalen, hoeveel H3O+ is overgebleven (en niet met het calciumcarbonaat heeft gereageerd). Hierdoor kunnen we simpel bepalen hoeveel H3O+ er wél heeft gereageerd met het CO32-(aq). Het massapercentage is vervolgens gemakkelijk te berekenen.
 
Wij vragen ons echter een aantal dingen af:
- In het krijt zit ook calciumsulfaat. Moet er rekening mee gehouden worden dat SO42- een zwakke base is, en zo ja, op welke manier?
 
- Maakt het uit welk sterk zuur we over het krijt gooien? Als we H2SO4 gebruiken, bemoeilijkt dit de berekening, omdat HSO4- een zwak zuur is (normaal gesproken moeten we op school HSO4- ook zien als een sterk zuur. Volgens ons maakt het namelijk wel wat een relatief groot verschil als we het gehalte heel precies moeten berekenen). Daarom zouden we graag bijvoorbeeld salpeterzuur gebruiken, maar wij vragen ons af of dit invloed zou hebben op het experiment.
 
-  Wat is precies de reden waarom het CO2 uit de oplossing moet? Het feit dat HCO3- + H3O+ <-> 2 H2O + CO2 een evenwichtsreactie is, leek ons de logische reden, maar is CO32- + H3O+ -> HCO3- + H2O niet ook een evenwichtsreactie, en moet hier dan ook niet rekening mee gehouden worden?
 
Bij voorbaat dank.

Berichten: 493

Re: Titratie CaCO3 in krijt

Ik denk dat het verstandig is om tabel 49 <zuur- en baseconstanten> van Binas te bekijken.
Zoek eens op wat de Kb en Kz waarden van HSO4-  en SO42- zijn.
 
Wat zou er bv gebeuren als Kz >> Kb.
 
Op deze manier zou je ook de andere vraag moeten kunnen oplossen.

Berichten: 3

Re: Titratie CaCO3 in krijt

Bedankt voor uw reactie. Wij hebben gelukkig inmiddels zelf al onze vragen kunnen beantwoorden.

Reageer