PWS Machu Picchu

Moderators: jkien, Xilvo

Reageer
Berichten: 3

PWS Machu Picchu

Hallo,
 
Wij doen ons profielwerkstuk over Machu Picchu. Dat is een zeer afgelegen oud dorpje in Peru. En in 10 jaar was er een heel stadje opgebouwd. Dus wij waren benieuwd om te kijken de mensen dat vroeger voor elkaar hadden gekregen. En hoe de ruïnes zo goed achter waren gebleven en of we gebruik kunnen maken met die kennis tegen aardbevingen. En dan misschien berekenen hoe de gebouwen daar de aardbevingen konden overleven? En we waren benieuwd naar hun watertoevoer. Hoe hebben ze het voor elkaar gekregen om water van onder de berg helemaal naar boven te krijgen met weinig kennis. Daarbij wou ik dus natuurkunde toepassen en dan vooral sterkteleer. Kan iemand ons misschien daarmee helpen? We dachten eraan om een Maquette te maken om het te proberen na te bootsen... Maar we hebben geen idee hoe en ik moet er wat natuurkundige formules in verwerken want het moet met natuurkunde te maken hebben.
 
Alvast bedankt!

Gebruikersavatar
Berichten: 821

Re: PWS Machu Picchu

Wat is de vraagstelling van jullie PWS? Er staat een beetje van alles.

Berichten: 3

Re: PWS Machu Picchu

kwasie schreef: Wat is de vraagstelling van jullie PWS? Er staat een beetje van alles.
We weten het nog niet precies maar de onderzoeksvraag is : Hoe kunnen we onze huizen beter beschermen tegen aardbevingen met kennis van de Inca's ( volk van Machu Picchu)? Want er zijn de laatste tijd meer aardbevingen in het noorden van het land en dat is ook best wel actueel en dus handig. Dus hoe kunnen we het beste een model na bouwen en een aardbeving na doen?

Gebruikersavatar
Berichten: 821

Re: PWS Machu Picchu

Voordat je met de berekeningen en theorie aan de slag gaat, wil je dan eerst in je verslag iets hebben van:
- Waarom kijk je naar Machu Picchu, hoeveel aardbevingen waren daar. (en waren ze ook wel beter bestand tegen aardbevingen dan andere ontwerpen)
- Wat is er uniek aan hun constructies.
In de huidige ontwerpen zijn ook maatregelen tegen aardbevingen, je wilt dus kijken naar het verschil.
Een schaal model maken, zonder analyse laat alleen zien dat het goed tegen aardbevingen bestand is, niet waarom.
 
Kijk dus naar wat er gebeurd tijdens een aardbeving, wat doet het krachtenspel, en wat is er anders in verschillende situaties.
 
Wanneer je nu een model maakt, hoef je niet een heel gebouw na te maken, zonder dat je weet waar je naar opzoek bent.
In plaats daarvan kun je nu 2 verschillende raamconstructies vergelijken. (o.i.d. ik zeg maar wat)

Berichten: 3

Re: PWS Machu Picchu

Heel erg bedankt! wij gaan het onderwerp deze weken wat meer uitwerken en denken dat we pas volgend jaar toe komen aan het uitvoeren van ons onderzoek nu zijn we bezig met ideeen erover en wat er allemaal mogelijk is. Hopelijk komen we hier voor nu ver genoeg mee! :)

Reageer