Springen naar inhoud

- - - - -

Antibioticum kan een bacterie helpen om resistent te worden


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Typhoner

    Typhoner


  • >1k berichten
  • 2450 berichten
  • VIP

Geplaatst op 12 april 2014 - 22:33

Antibiotica die DNA-replicatie remmen, doen dat zo onhandig dat ze de ontwikkeling van resistentie tegen zichzelf versnellen. Patiënten die toch al een geschiedenis hebben van antibioticaresistentie kun je dus beter een ándere klasse antibiotica voorschrijven, schrijft de Groningse moleculair geneticus Jan-Willem Veening deze week in Cell.

Het probleem met deze klasse antibiotica, waarvan trimethoprim en ciprofloxacine bekende voorbeelden zijn, blijkt te zijn dat ze de replicatie van het bacteriële DNA niet helemaal lamleggen. Dat DNA is cirkelvormig maar het kopiëren start altijd op hetzelfde punt. De eerste genen, vlak voorbij dit punt, blijken nog wél te worden overgeschreven. Ze gaan dan als losse stukjes DNA rondzwerven en kunnen dan kennelijk ook nog gewoon worden afgelezen.

 

fx1.jpg

Het antibioticum zorgt ervoor dat bepaalde genen meer worden gekopieerd. het zijn juist deze stukjes DNA die de bacterie in staat stellen om ander DNA op te nemen, dat misschien wel eens voor resistentie kan zorgen. (Bron: originele referentie, zie onderaan)

En laten dat nu net de genen zijn die het zogeheten competentieproces activeren. Dat is het mechanisme waarbij de bacterie ‘vreemd’ DNA uit zijn omgeving opneemt en inbouwt in het eigen genoom, in het "beste" geval zijn dit juist genen die de bacterie resistentie kunnen verschaffen. Met andere woorden: het antibioticum voorkomt dat de bacterie zichzelf kan delen (daarvoor heeft hij immers een kopie nodig van zijn héle DNA) maar het bezorgt hem wel extra kopieën van de genen, die het competentieproces in een hogere versnelling zetten. Zo groeit de kans dat hij  geluk heeft en inderdaad resistentie oppikt.

 

Lees verder

 

Zoals te zien op C2W

 

Publicatie:

J. Slager et al. Antibiotic-Induced Replication Stress Triggers Bacterial Competence by Increasing Gene Dosage near the Origin. Cell 2014, 157, 395, DOI: 10.1016/j.cell.2014.01.068

This is weird as hell. I approve.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures