Springen naar inhoud

wat is de bilanwet/balanswet?


 • Log in om te kunnen reageren

#1

ultraking x2

  ultraking x2


 • 0 - 25 berichten
 • 18 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 14 april 2014 - 11:34

Ik heb onlangs een paar lessen gemist van het vak op de vub, 'golven en EM', nu het vakantie is ben ik dit aan het bijwerken. Ik ben iets tegengekomen dat ik niet helemaal begrijp. In de slides spreekt men ineens over volgende vergelijking: Afbeelding

Knipsel.JPG

Er staat dat dit de universele vorm is van de 'bilanvergelijking'. Het linkerlid is de verandering van de dichtheid van een fysische grootheid in de tijd. J is de stroomdichtheid van die grootheid. Heeft deze vergelijking een andere naam want ik vind hier niets van op google?

 

[mod] TIP: afbeeldingen gehost op externe filehosts hebben de neiging over enige tijd ontoegankelijk te worden, wat de waarde van een topic voor de toekomst ernstig aantast.

We willen iedereen dan ook vriendelijk verzoeken om verklarende afbeeldingen rechtstreeks als bijlage in het bericht in te voegen. Dat is trouwens niet meer werk dan uploaden naar tinypic of imageshack etc. Een eenvoudige handleiding daarvoor is beschikbaar.[/mod]


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Anton_v_U

  Anton_v_U


 • >1k berichten
 • 1620 berichten
 • Validating

Geplaatst op 15 april 2014 - 16:57

dit lijkt op de wet van behoud van lading. Even afgezien van de bronterm is de integraalvorm: de verandering van lading per tijdseenheid binnen een gesloten oppervlak (een gesloten oppervlak begrenst een volume in de ruimte) is gelijk aan de oppervlakte integraal van het inproduct van stroomdichtheid en de normaal over het oppervlak. De bronterm lijkt op de creatie van lading binnen het volume, ik kan me hier niet zoveel bij voorstellen.

 

Komt neer op: de lading die per seconde in een volume V er bij komt is de lading die door het grensvlak in stroomt - de lading die er door het grensvlak uit stroomt + de lading die er per seconde bij komt.


#3

ultraking x2

  ultraking x2


 • 0 - 25 berichten
 • 18 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 15 april 2014 - 22:09

Bedankt om te antwoorden, ik heb gevonden dat dit ook wel de continuïteitsvergelijking wordt genoemd. De dichtheid van een grootheid in een punt kan enkel veranderen als er iets in of uit het punt vloeit, of als in dat punt een 'bron' of 'afvoer' aanwezig is. de bron/afvoer is in het geval van ladingen = 0 want ladingen kunnen niet zomaar uit het niets worden gemaakt of vernietigd onder 'klassieke' omstandigheden.

Veranderd door ultraking x2, 15 april 2014 - 22:10


0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures