probleem waterstraal

Moderator: physicalattraction

Reageer
Berichten: 1

probleem waterstraal

beste vrienden van de wetenschap
 
voor onze wetenschapsdag moeten wij volgend vraagstuk oplossen
Probleem waterstraal

Een open vat/fles is gevuld met water en onderaan bevinden zich een aantal kleine gaatjes die in eerste instantie afgesloten zijn. Wanneer we de gaatjes plots openen, zal het water uit de gaatjes spuiten. We zouden graag bepalen/meten hoe ver het water zal spuiten. à zoek een manier om dat zo nauwkeurig mogelijk te meten.

We zouden ook graag theoretisch willen bepalen (berekenen dus) hoe ver het water zal spuiten. Let op! Hier moeten jullie een aantal zaken combineren…
Als er een groot verschil is tussen onze berekeningen en onze metingen zoeken we naar eventuele oorzaken van deze afwijking.
​
 
zou iemand ons kunnen uitleggen hoe dit probleem precies in elkaar steekt en met welke variabelen we rekening moeten houden
alvast bedankt
Probleem waterstraal.docx
(42.92 KiB) 152 keer gedownload


 

Gebruikersavatar
Berichten: 1.264

Re: probleem waterstraal

Je wilt eerst weten hoe snel de vloeistof stroomt onderaan. Hiervoor gebruik je de wet van Torricelli. Met die snelheid kan je dan de parabool vinden die de waterstraal aflegt. Dan zoek je het snijpunt met de grond en heb je de afstand gevonden. De variabelen die een rol zullen spelen is de hoogte van het water in het vat t.o.v. de gaatjes en de hoogte van de gaatjes t.o.v. de grond.
Je leest maar niet verder want je, je voelt het begin van wanhoop.

Reageer