Springen naar inhoud

Inositol 1,4,5-trisfosfaat


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Aurelia

  Aurelia


 • 0 - 25 berichten
 • 20 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 23 april 2014 - 09:37

Hallo

 

In de les hebben we IP3 (Inositol 1,4,5-trisfosfaat) als 2de boodschapperstof gezien en de prof heeft er toen de nadruk opgelegd dat het triSfosfaat is en niet trifosfaat. Maar wat is het verschil tussen tris- en trifosfaat?

Ik heb het al opgezocht maar heb nergens een duidelijk antwoord gevonden. Zo vond ik dat het trisfosfaat is als de drie fosfaatgroepen niet sequentieel zijn, maar bedoelt men dan dat ze niet op achtereenvolgende koolstoffen staan of dat ze niet op hetzelfde koolstof staan. Ik vermoed dat het dit laatste is aangezien 3,4,5-trisfosfaat ook bestaat en deze fosfaatgroepen op de achtereenvolgende koolstoffen staan. Kan iemand dit bevestigen?

 

Alvast bedankt! :)


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Marko

  Marko


 • >5k berichten
 • 9133 berichten
 • VIP

Geplaatst op 23 april 2014 - 10:51

trifosfaat is

trifosfaat.gif

 

tris(fosfaat) zoals het officieel aangeduid zou moeten worden slaat op 3 afzonderlijke fosfaatgroepen.

 

 

Deze naamgeving dient dus om onderscheid te maken. Dat er her en der toch "trifosfaat" wordt gebruikt terwijl het toch echt 3 afzonderlijke fosfaatgroepen betreft is dus eigenlijk fout. Maar goed, als je 3,4,5 ziet en de aanduiding trifosfaat zullen de meeste mensen snappen dat het om 3 fosfaatgroepen gaat, en niet om 1 trifosfaatgroep die (op magische wijze) op 3 posities zit. Dus zo erg is het ook weer niet.

Veranderd door Marko, 23 april 2014 - 10:58

Cetero censeo Senseo non esse bibendum


0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures