[natuurkunde] factoren kooktemperatuur

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Berichten: 927

factoren kooktemperatuur

  Zuiver water kookt bij 100 °C. Precieze metingen laten nochtans vaststellen dat
            de kooktemperatuur soms lichtjes hoger is en soms lager. Van welke wisselende
            factor(en) kan dit afhankelijk zijn?
 
* capaciteitsfactor * scheidingsfactor * selectiviteitsfactor
 
zijn deze juist?

Gebruikersavatar
Berichten: 821

Re: factoren kooktemperatuur

Wat heb je geleerd in het topic over de zakdoek?

Berichten: 927

Re: factoren kooktemperatuur

Eigenschappen:
(A) beweging
b) oppervlakte vergroten
c) warmte, luchtvochtigheid
d) doorluchting
?

Gebruikersavatar
Berichten: 821

Re: factoren kooktemperatuur

Wat heb je geleerd in het topic over de zakdoek?
 
Je hebt oppervlakte vergroten geleerd?
 
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kookpunt

Berichten: 927

Re: factoren kooktemperatuur

ah nee, zie het nu terug beter, het zijn : beweging,luchtvochtigheid, doorluchting

Gebruikersavatar
Berichten: 821

Re: factoren kooktemperatuur

Heb je wel op de link geklikt? Het staat in de eerste zin, met daarna een hele uitleg.

Berichten: 927

Re: factoren kooktemperatuur

Het kookpunt van een zuivere stof is de maximumtemperatuur, voordat een vloeistof gasbellen gaat vormen bij een bepaalde omgevingsdruk

Gebruikersavatar
Berichten: 821

Re: factoren kooktemperatuur

Dat is de eerste zin. Een woord daarin is het antwoord.
Als je de rest leest, dan weet je ook het antwoord.

Berichten: 927

Re: factoren kooktemperatuur

Ik weet wat het is (denk ik):

Factoren :

- dit kan zijn door HOge druk

- temperatuur

? Nog andere factoren? Ik vind ze niet in de link?

Gebruikersavatar
Berichten: 821

Re: factoren kooktemperatuur

Waarom hoge druk? Dit sluit uit dat een lage druk geen invloed heeft. En vanaf welke waarde is het dan hoog?
 
Over dit stuk heb je heen gelezen?
Op de Mount Everest, bij een omgevingsluchtdruk van ongeveer 0,31 bar, is het kookpunt van water slechts 69 °C. Daarentegen zal in eensnelkookpan bij verwarming de temperatuur van de vloeistof toenemen tot het ventiel opengaat bij een ingestelde druk. Deze ligt hoger dan de atmosferische druk. Zodra er stoom uit de snelkookpan verdwijnt, kookt in de pan de vloeistof. Bij een ingestelde druk van 1 of 2 bar overdruk is de kooktemperatuur ongeveer 120 respectievelijk 130 °C.
 
Het kookpunt word bepaald bij een temperatuur, dan is de temperatuur geen afhankelijke factor meer.
De vraag is waarom de metingen een verschillende temperatuur laten zien.
 
Je zou nog kunnen stellen meet onzuiverheid.

Berichten: 927

Re: factoren kooktemperatuur

- door kookpunt
- bij verwarmng zal temperatuur van de vloeistof toenementen (ligt hoger dan atmosferische druk).
 
?

Gebruikersavatar
Berichten: 821

Re: factoren kooktemperatuur

Over dit stuk heb je heen gelezen?
Op de Mount Everest, bij een omgevingsluchtdruk van ongeveer 0,31 bar, is het kookpunt van water slechts 69 °C. Daarentegen zal in eensnelkookpan bij verwarming de temperatuur van de vloeistof toenemen tot het ventiel opengaat bij een ingestelde druk. Deze ligt hoger dan de atmosferische druk. Zodra er stoom uit de snelkookpan verdwijnt, kookt in de pan de vloeistof. Bij een ingestelde druk van 1 of 2 bar overdruk is de kooktemperatuur ongeveer 120 respectievelijk 130 °C.

Berichten: 927

Re: factoren kooktemperatuur

ja,
 afhankelijk  van:
 
- Mount Everst : kookpunt veel lager 
<--> Snelkoookpan: bij verwarming de temperatuur van de vloeistof toenemen = hoger dan atmosferische druk.
 
?

Gebruikersavatar
Berichten: 821

Re: factoren kooktemperatuur

Dus afhankelijk van?

Berichten: 927

Re: factoren kooktemperatuur

- kookpunt.

- verwarming van temperatuur vloeistof toenemen. ( ik weet niet hoe men dit in 1 factor doen?)

Reageer