Springen naar inhoud

- - - - -

Sporen van recent vloeibaar water op Mars


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Michel Uphoff

    Michel Uphoff


  • >5k berichten
  • 6238 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 30 april 2014 - 18:29

Een uitgebreide geologische vergelijking tussen groeven en greppels in een marskrater en op Spitsbergen brengen A. Johnsson en zijn team van de universiteit van Gothenburg tot de slotsom dat er recent vloeibaar water is geweest op Mars.

 

De sporen op zijn op geologische tijdsschaal bijna kakelvers, want slechts 200.000 jaar oud.

 

In een kleine (4,7 km) krater in de Aonia Terra regio halverwege het zuidelijk halfrond van Mars, zijn diverse beddingen en opgedroogde modderstromen aangetroffen die sterke geomorfologische overeenkomsten vertonen met gebieden op Spitsbergen.

 

Krater.jpg

De onderzochte krater op Mars (pijl), omlijnd is de rand van het Rampart ejecta. Bron: Nasa HiRiSe

 

kraterwand.jpg

De onderzochte noordzijde van de kraterwand. Klik voor grote afbeelding. Bron: Nasa HiRiSe

 

flow mars.jpg flow svalbard.jpg

kraterwand detail.jpg

Morfologische overeenkomsten tussen de Marskrater (links) en het gebied op Spitsbergen (rechts). Bron: A. Johnsson

 

De kleine krater is scherp afgetekend, vertoont weinig tekenen van erosie en herbergt zelf weinig kleine inslagkraters. Bovendien heeft er zich op de bodem nog maar weinig stof en puin verzameld. Daarnaast is de krater duidelijk als laatste element op de 'materiekrans' van een grotere krater ontstaan. Deze lichtere en soms enigszins verheven krans (de zogenaamde Rampart ejecta), ontstaat na de inslag van een grotere meteoriet door het smelten van permafrost in de bovenlagen van de bodem. Zulke kransen, vooralsnog uniek op Mars, zijn over het algemeen vrij jong. Op basis hiervan en van kratertellingen wordt de leeftijd van de kleine krater op ongeveer 200.000 jaar gesteld, en dus zijn de veronderstelde sporen van modder kanalen en beekjes in de krater niet ouder.

 

Na gedetailleerd onderzoek en vergelijkingen wordt het onwaarschijnlijk geacht dat het water afkomstig is van smeltwater veroorzaakt door de inslag zelf, daarvoor is de krater te klein en de vrijgekomen inslagenergie is te gering. De details vertonen grote overeenkomsten met een afsmeltende ijs- of sneeuwlaag, zoals bij het gletsjergebied op Spitsbergen. Volgens een aantal planetologen heeft Mars vrij recent een ijstijd gekend, die ongeveer 400.000 jaar geleden eindigde. Mogelijk heeft zich in deze ijstijd een sneeuw/ijskap gevormd die in het huidige interglaciaal is gesmolten.

 

Meer weten? Hier het wetenschappelijk paper: Bijlage  johnsson_recent_smeltwater_in_marskrater.pdf   3,78MB   152 maal gedownload

Motus inter corpora relativus tantum est.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures