Zon maakt eerste kerosine

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 768

Zon maakt eerste kerosine

Solar-Jet heeft zijn eerste zonnekerosine geproduceerd. Niet meer dan een glaasje maar de proof of principle is geleverd, meldt de voorlichter van dit Europese project in een persbericht
 
Dat principe houdt in dat je zonne-energie gebruikt om synthesegas (dus CO en H2) te maken uit CO2 en H2O. Van dat syngas kun je vervolgens vloeibare brandstoffen naar keuze maken via een Fischer-Tropschproces. Die laatste stap is oud nieuws, de eerste is een stuk lastiger. Solar-Jet wil daarvoor een reactor gebruiken die ontwikkeld is aan de ETH in Zürich. Het eerste ontwerp werd in 2010 gepresenteerd in Science. De Zwitsers maken gebruik van de gevoeligheid van cerium(IV)oxide (CeO2) voor zeer hoge temperaturen.  
 
Het Solar-Jetproject (voluit: Solar chemical reactor demonstration and Optimization for Long-term Availability of Renewable JET fuel) ging eind 2011 van start, met 2,2 miljoen euro aan EU-subsidie. Naast de ETH doet onder meer Shell Global Solutions mee, dat de Fischer-Tropschtechnologie inbrengt. De looptijd is vier jaar.
 
101224124749.ceriumvanger.resized.200x0.jpg
101224124749.ceriumvanger.resized.200x0.jpg (7.98 KiB) 290 keer bekeken
 
Foto: Het zonlicht wordt van boven naar het ceriumoxide (geel) geleid om het op te warmen.
 
Lees het volledige artikel
 
Bron: c2w.nl
Het Wetenschapsforum heeft ook een facebook pagina!

Berichten: 567

Re: Zon maakt eerste kerosine

Ik vind dit het ei van Columbus. 
Het is te vergelijken met fotosynthese.
Namelijk koolhydraten produceren met zonne energie !!!

Gebruikersavatar
Berichten: 768

Re: Zon maakt eerste kerosine

Er wordt niet gezegd dat dit een volledig nieuw procedé is. Het probleem is dat het niet eenvoudig is om te realiseren en dat wil men net verbeteren. 
Het Wetenschapsforum heeft ook een facebook pagina!

Reageer