Springen naar inhoud

- - - - -

Nanodraad van slechts 3 atomen dik.


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Flisk

    Flisk


  • >1k berichten
  • 1270 berichten
  • VIP

Geplaatst op 07 mei 2014 - 17:21

In de zoektocht naar steeds kleinere en toch sterke verbindingen is het wetenschappers gelukt een draad te maken van slechts drie atomen dik. Met een dikte van 0,4 nanometer is het de dunste draad ooit. Volgens de onderzoekers kunnen de draden dienen als verbindingen in flexibele micro-elektronica.

 

De wetenschappers gebruikten de elektronenbundel van een zogenoemde "scanning transmission electron microscope" die normaal gesproken dient om materialen tot op de atomen zichtbaar zichtbaar te maken. Deze bundel, die met een grote precisie gericht kan worden, is ook geschikt om atomen in een materiaal te manipuleren. Door de bundel op de dunne materiaallaag te richten konden er gaten in gemaakt worden. “Het is alsof we met kogels aan het schieten zijn op een dun kartonnen bord”, zegt Wu Zhou, een van de betrokken onderzoekers van het Oak Ridge National Laboratory waar het onderzoek plaatsvond. Als twee van deze gaten zich vlak naast elkaar bevonden vormde zich daartussen een ultradunne nanodraad.
 
Vooral de flexibiliteit van de draden is erg goed, wat bijzondere toepassingen zoals buigbare elektronica mogelijk maakt. “In de komende twee jaar verwacht ik prototypes van circuitjes die dit soort verbindingen gebruiken”, laat Zhou weten. “Praktische toepassingen laten wellicht nog vijf tot tien jaar op zich wachten.”
 
Gaten.jpg?1399015553
 
Bron:
Lees verder op kennislink.nl
Klik hier voor het abstract van het onderzoek.
Je leest maar niet verder want je, je voelt het begin van wanhoop.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures