Springen naar inhoud

- - - - -

Eerste realistische virtuele universum


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Kwintendr

    Kwintendr


  • >250 berichten
  • 768 berichten
  • VIP

Geplaatst op 08 mei 2014 - 14:19

Maak kennis met Illustris: het eerste realistische virtuele universum. Het universum – waar vijf jaar aan gewerkt is – doet dienst als tijdmachine en stelt ons in staat om de evolutie van ons universum te bestuderen.

 

Eerdere pogingen om een realistisch virtueel universum te creëren, liepen vaak spaak. Onderzoekers misten de computerkracht die nodig was. Bovendien was de onderliggende natuurkunde complex, zeker omdat elke gebeurtenis in het universum weer complexe consequenties heeft. De huidige simulaties hebben dan ook vaak een beperkte resolutie of betreffen slechts een klein deel van het universum. “Tot nu was geen enkele simulatie in staat om het universum zowel op grote als op kleine schaal te reproduceren,” vertelt onderzoeker Mark Vogelsberger.

 

Maar na vijf jaar onderzoek is het nu eindelijk gelukt om een realistische simulatie van het universum te maken. De simulatie begint zo’n twaalf miljoen jaar na de oerknal. Toen de onderzoekers met de simulatie aan de slag gingen en bij de tegenwoordige tijd arriveerden, telden ze meer dan 41.000 sterrenstelsels in hun gesimuleerde ruimte. En de simulatie liet een realistische mix van spiraalstelsels – zoals de Melkweg – en elliptische sterrenstelsels zien. Ook maakte deze clusters van sterrenstelsels – enorme structuren in de ruimte – en bootste deze de chemie in sterrenstelsels correct na.

 

Illustris simuleert dertien miljard jaar kosmische evolutie in een kubus die 350 miljoen lichtjaar breed is. Het programma bevat zowel normale materie als donkere materie.

 

2014-10.jpg

 

Lees het volledige artikel

 

Bronnen: Scientias.nl, cfa.harvard.edu

Het Wetenschapsforum heeft ook een facebook pagina!

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures