[scheikunde] Gaschromatografie met alkanen reeks

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 3

Gaschromatografie met alkanen reeks

Hoi,
 
Voor het vak scheikunde moesten wij een practicum doen waarbij wij met gaschromatografie aan het werk moeten. Daarbij moeten wij het verband onderzoeken tussen het aantal C-atomen in een molecuul en de retentietijd, waarbij wij een alkanen reeks gebruiken. We hebben de volgende stoffen gebruikt van de alkanen reeks: methaan(CH4), butaan(C4H10), pentaan(C5H12) en hexaan (C6H14). 
Wij hebben een apolaire kolom gebruikt, dit wilt zeggen dat de stationaire fase een apolaire stof is en de mobiele fase een polaire stof. 
Nu vragen wij ons af, wat het verband is tussen de apolariteit en het aantal C-atomen.
Zelf weten wij dat alkanen apolair zijn en ook hydrofoob(ze bevatten geen OH, NH-groepen enzovoort). Is het zo dat hoe meer C'tjes hoe meer apolair? dus dat hexaan veel apolairder is dan methaan? Want als je een stof hebt die een hele lange C-keten heeft en 1 OH-groep heeft aan het uiteinde dan is die hydrofober dan een stof die een kleine C-keten heeft met ook 1 OH-groep aan het uiteinde. De retentietijd van hexaan is volgens een tabel uit de nano2 site voor chromatografie langer dan die van methaan.
 
Alvast bedankt voor het lezen!  :)
 
Groeten.

Gebruikersavatar
Berichten: 11.177

Re: Gaschromatografie met alkanen reeks

Als een stof apolair is, kun je dan bedenken welke krachten er dan nog steeds bestaan tussen de moleculen? En zijn deze sterker, of minder sterk naarmate het molecuul langer wordt. Bedenk daarbij ook dat de stationaire fase in zo'n kolom zelf gebaseerd op alkanen zijn, meestal C18.

Berichten: 3

Re: Gaschromatografie met alkanen reeks

Ja, dan werken er vanderwaalskrachten. Hoe groter de massa, hoe sterker de vanderwaalskrachten tussen de moleculen toch?
 
De massa van de apolaire kolom blijft gelijk maar de massa van de geïnjecteerde stof (alkanen reeks) neemt toe omdat we eerst 1 C -atoom hebben (methaan), dan 4 C-atomen (butaan), dan 5 C-atomen (pentaan) en dan 6 c-atomen (hexaan). Maar neemt de vanderwaalskracht dan toe tussen de apolaire kolom omdat de massa toeneemt van de alkanenreeks? Hiermee bedoel ik dat vanderwaalskracht tussen hexaan en apolaire kolom groter is dan vanderwaalskracht tussen methaan en apolaire kolom omdat hexaan hogere molecuulmassa heeft. Klopt dit?
 
Dan is mijn vraag ook nog: waarom is de retentietijd van hexaan groter dan methaan, als we ervan uitgaan dat er dus vanderwaalskrachten zijn en dat de vanderwaalskrachten bij hexaan groter zijn dan methaan. Tussen hexaan(en methaan) en de mobiele fase(polaire stof) zijn toch ook vanderwaalskrachten? Als de vanderwaalskrachten tussen hexaan en de polaire mobiele fase veel groter zijn dan de vanderwaalskrachten tussen hexaan en de apolaire stationaire fase dan hebben ze toch een kleine retentietijd.(de mobiele fase sleept ze dan mee omdat die ze meer aantrekt omdat de vanderwaalskrachten tussen mobiele fase en de alkanenreeks(zoals hexaan) groter is dan vanderwaalskracht tussen alkanenreeks(zoals hexaan) en apolaire stationaire fase. 

Gebruikersavatar
Berichten: 10.561

Re: Gaschromatografie met alkanen reeks

Bij GC is de mobiele fase een gas en is niet polair. Bij GC gaat het om het evenwicht tussen de component in de gasfase en opgenomen in de stationaire fase. In de gasfase spelen vanderwaalskrachten bijna geen rol.
 
Bij die verdeling is de neiging van stoffen om in de gasfase te zitten (met andere woorden, het kookpunt) van de componenten dus van belang.
Cetero censeo Senseo non esse bibendum

Berichten: 3

Re: Gaschromatografie met alkanen reeks

Dan heb ik nog een vraag,
stel dat de apolaire kolom een andere stof is dan hexaan of ethaan. Tussen verschillende stoffen werkt toch ook een vanderwaalskracht? Is die vanderwaalskracht ook groter als de massa groter is? bijv:
de vanderwaalskracht tussen de apolaire kolom(met constante massa) en de hexaan is groter dan de vanderwaalskracht tussen de apolaire kolom en methaan? Omdat hexaan meer weegt dan methaan?
 
Groeten

Gebruikersavatar
Berichten: 10.561

Re: Gaschromatografie met alkanen reeks

Vanderwaalskrachten werken tussen alle stoffen, dus ook tussen verschillende.
Cetero censeo Senseo non esse bibendum

Reageer