Recycleerbaar kunsthars

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 768

Recycleerbaar kunsthars

Bij IBM is de eerste thermohardende kunsthars ontdekt die depolymeriseerbaar is en dus recyclebaar. Tot nu toe kon je zulke ‘thermoharders’ of ‘thermosets’, waarvan polyurethanen de bekendste voorbeelden zijn, na gebruik eigenlijk alleen fijnmalen en als vulstof gebruiken. Anders dan thermoplastische kunststoffen zijn ze immers niet te smelten: bij temperatuurverhoging blijven ze hard totdat ze beginnen te verbranden. En de chemische reacties waarmee de bouwstenen aan elkaar worden gekoppeld tot een netwerk, zijn normaal gesproken onomkeerbaar.
 
Jeanette Garcia en collega’s van IBM Almaden Research Center hebben nu iets gevonden dat wèl omkeerbaar is. Als monomeer gebruiken ze diamines zoals 4,4’-oxydianiline (ODA). In combinatie met paraformaldehyde krijg je bij 50 graden Celsius een polycondensatiereactie waarbij drie ODA-moleculen combineren tot een driepuntige ster. Per molecuul blijft daarbij één uiteinde vrij dat met een volgend ODA-molecuul kan reageren. Uiteindelijk krijg je zo een zeer dicht netwerk van ODA-moleculen.
 
Bovendien is de elasticiteitsmodulus zelfs voor een kunsthars erg hoog, en vertoont het spul ook nog zelfhelende eigenschappen: kennelijk reageert het monomeer niet helemaal uit, zodat zich bij breuk gewoon nieuwe covalente bindingen kunnen vormen.
 
Het enige nadeel is dat het spul in zijn huidige vorm veel te bros is voor de meeste praktijktoepassingen. Maar waarschijnlijk valt dat wel te verhelpen door te knutselen aan het monomeer.
 
new_polymer.png
new_polymer.png (53.29 KiB) 299 keer bekeken
 
Lees het volledige artikel
 
Bron: c2w.nl
Het Wetenschapsforum heeft ook een facebook pagina!

Reageer