Springen naar inhoud

* * * * - 1 stemmen

Recycleerbaar kunsthars


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Kwintendr

    Kwintendr


  • >250 berichten
  • 768 berichten
  • VIP

Geplaatst op 22 mei 2014 - 21:28

Bij IBM is de eerste thermohardende kunsthars ontdekt die depolymeriseerbaar is en dus recyclebaar. Tot nu toe kon je zulke ‘thermoharders’ of ‘thermosets’, waarvan polyurethanen de bekendste voorbeelden zijn, na gebruik eigenlijk alleen fijnmalen en als vulstof gebruiken. Anders dan thermoplastische kunststoffen zijn ze immers niet te smelten: bij temperatuurverhoging blijven ze hard totdat ze beginnen te verbranden. En de chemische reacties waarmee de bouwstenen aan elkaar worden gekoppeld tot een netwerk, zijn normaal gesproken onomkeerbaar.

 

Jeanette Garcia en collega’s van IBM Almaden Research Center hebben nu iets gevonden dat wèl omkeerbaar is. Als monomeer gebruiken ze diamines zoals 4,4’-oxydianiline (ODA). In combinatie met paraformaldehyde krijg je bij 50 graden Celsius een polycondensatiereactie waarbij drie ODA-moleculen combineren tot een driepuntige ster. Per molecuul blijft daarbij één uiteinde vrij dat met een volgend ODA-molecuul kan reageren. Uiteindelijk krijg je zo een zeer dicht netwerk van ODA-moleculen.

 

Bovendien is de elasticiteitsmodulus zelfs voor een kunsthars erg hoog, en vertoont het spul ook nog zelfhelende eigenschappen: kennelijk reageert het monomeer niet helemaal uit, zodat zich bij breuk gewoon nieuwe covalente bindingen kunnen vormen.

 

Het enige nadeel is dat het spul in zijn huidige vorm veel te bros is voor de meeste praktijktoepassingen. Maar waarschijnlijk valt dat wel te verhelpen door te knutselen aan het monomeer.

 

new_polymer.png

 

Lees het volledige artikel

 

Bron: c2w.nl

Het Wetenschapsforum heeft ook een facebook pagina!

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures