Springen naar inhoud

- - - - -

Kiezers kiezen leiders die zich dienstbaar opstellen


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3134 berichten
  • VIP

Geplaatst op 25 mei 2014 - 08:36

Nieuw onderzoek laat zien dat ook onze voorouders veelvuldige leiderschapscompetities kenden Het blijkt dat mensen de neiging hebben een leider te volgen die, in evolutionaire termen, hen zal helpen met overleven.

 

"Leiders en volgers profiteren van een wederzijds ruil. Leiders leveren diensten aan, zoals veiligheid en voorspoed. Volgers voorzien de leider van prestige en aanzien. Als ze dat niet doen, dan wil niemand meer de leiding nemen." De bevindingen van de onderzoekers tonen ook aan dat wanneer de leiders de macht hebben, het oude gezegde ‘macht corrumpeert’ biologisch onvermijdelijk is. "Als leiders meer macht krijgen en hun hoge status minder afhankelijk is van de volgers, zullen de leiders meer gaan domineren en minder dienstbaar zijn". De onderzoekers zeggen verder dat goed en slecht leiderschap wordt beïnvloed door verschillende fysieke kenmerken zoals spierkracht, lichaamslengte en leeftijd. "Er is een biologisch risico dat hoe machtiger de leiders worden, hoe vaker zij hun volgers proberen uit te buiten."   

 

 

Lees meer, publicatie: 

Michael E. Price and Mark Van Vugt: The Evolution of Leader-Follower Reciprocity: The Theory of Service-for-Prestige

 

 

Bron:

Vrije Universiteit Amsterdam

Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures