Springen naar inhoud

Werking ketonen


  • Log in om te kunnen reageren

#1

TthijS

    TthijS


  • >25 berichten
  • 78 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 27 mei 2014 - 22:03

Hallo

 

In mijn handboek en cursus staat dat vetten verbrand worden in de 'vlam' van glucose. Want als er geen glucose is gaat er gluconeogenese gebeuren en hierbij verbruik je OAA (oxaloacetaat) waardoor de citroenzuurcyclus niet kan doorgaan omdat je te weinig OAA hebt om de acetylCoA mee te laten reageren en aangezien je dus geen pyruvaat kunt maken uit glucose kan je geen extra OAA aanmaken uit pyruvaat (d.m.v. pyruvaatcarboxylase). Aangezien je vetzuren verbrandt door ze te oxideren tot acetylCoA die je dan in citroenzuurcyclus gebruikt kan dit dus ook niet doorgaan waardoor je ze dan omzet naar ketonen. 

Die ketonen worden dan vanuit de lever vervoert naar de spieren waar je ze weer omzet naar acetylCoA en je ze gebruikt in de citroenzuurcyclus.

 

 

Wat ik niet snap is dat je eerst in de lever geen OAA genoeg hebt om citroenzuurcyclus te doen maar dan opeens in de spieren wel? Als je bv. bij diabetes niet genoeg/geen glucose kunt opnemen dan heb je toch niet enkel geen glucose in de lever maar toch ook niet in de spieren?

 

 

Bedankt in elk geval aan iedereen die de moeite doet om de vraag te lezen!  ;)  :P


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures