Springen naar inhoud

SPSS vraag!


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Bello

  Bello


 • 0 - 25 berichten
 • 2 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 30 mei 2014 - 13:31

Hoi allemaal,

 

Ik heb een vraagje over een analyse die ik moet uitvoeren. Ik wil een regressie analyse uitvoeren. Echter het probleem is dat ik drie condities heb. Ik zou hiervoor een dummy aan moeten maken maar dat betekent dat de gemiddelden van conditie 1 met de gemiddelde van conditie 2 en 3 worden vergeleken en dat kan eigenlijk niet. Daarom heb ik bedacht dat ik dan mijn data file moet splitten in een file met conditie 1 en conditie 2 en een file met conditie 1 en conditie 3. Hierna kan ik dan een dummy maken met conditie 1 en de andere conditie 0, heb ik geen missings en kan ik alsnog een regressie doen. 

 

En dan gaat het mis.. want hoe doe ik dat?

Ik dacht eerst via data --> sort cases --> sort by: conditie

En toen zei iemand dan moet je dit doen:

data --> select cases --> if condition is satisfied --> if: conditie = eq 1 (or 2 or 3) --> select: delete unselected cases   (Maar hoe voer ik deze stap correct invoeren?! En eq is equals toch? dus gewoon een = teken?)

 

Dit doe je dan drie keer zodat je drie files hebt met elk 1 conditie er in. Vervolgens kun je die samenvoegen omdat ze allemaal op dezelfde variabele zijn gesorteerd. (zorg dat je ze wel telkens onder een andere naam opslaat zodat je je oude file terug kun pakken). Betekent dit dan dat ik drie verschillende databestanden krijg?? Nee toch? Maar wat wordt er dan bedoeld met opslaan?

Dan moet je conditie 1 en 2 samen voegen: data --> merge files --> add cases --> selecteer de file van conditie 2 (als je in de file van conditie 1 hebt aangegeven dat je die wilt samen voegen met een andere) --> selecteer de variabelen die je in je nieuwe bestand wil door ze naar de andere kant te doen met het pijltje

Nu heb je dus een file met conditie 1 en 2 en een file met conditie 1 en 3. Vervolgens kun je hier met data --> select cases --> if condition is satisfied --> if: geslacht_kind eq 1 (of 2 voor meisje) --> vink aan: filter out unselected cases

 

Vervolgens zou ik de regressie analyse kunnen doen

 

Wie o wie kan mij hierbij helpen bij het doorlopen van deze stappen...

Veranderd door Bello, 30 mei 2014 - 13:52


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Drieske

  Drieske


 • >5k berichten
 • 10217 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 30 mei 2014 - 14:23

Opmerking moderator :

Verplaatst naar statistiek.

Zoek je graag naar het meest interessante wetenschapsnieuws? Wij zoeken nog een vrijwilliger voor ons nieuwspostteam.

#3

Saffron

  Saffron


 • >250 berichten
 • 463 berichten
 • Minicursusauteur

Geplaatst op 30 mei 2014 - 15:13

Als je drie condities hebt, dan moet je niet 1 maar 2 dummies aanmaken. Het aantal dummies is altijd het aantal categorieen in je variabele -1. Die twee dummies stop je in je regressie en dan kan je dat hele split-level verhaal vergeten.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures