Springen naar inhoud

alfa proton


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Anke Langeraert

  Anke Langeraert


 • 0 - 25 berichten
 • 3 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 04 juni 2014 - 13:00

Is er iemand die eenvoudig kan uitleggen hoe je kan ontdekken of er een alfa proton aanwezig is in een molecule?


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Marko

  Marko


 • >5k berichten
 • 9133 berichten
 • VIP

Geplaatst op 04 juni 2014 - 13:20

Je vraagstelling doet vermoeden dat je niet helemaal bekend bent met de "alfa, beta, etc." nomenclatuur.

 

Een "alfa-proton" is een waterstofatoom aan een C-atoom op de alfa-positie. Dat is de positie direct naast een functionele groep zoals een carbonylgroep (keton, aldehyde, ester) of een nitrilgroep. Het C-atoom daar weer naast wordt aangeduid met "beta", enzovoort. In het molecuul aceton bijvoorbeeld hebben beide CH3-groepen de alfa-positie.

 

Door mesomere effecten is het relatief gemakkelijk om zo'n waterstofatoom af te splitsen als H+ (een proton dus), wanneer een sterke base wordt toegevoegd.

 

Van een stof die dat op deze manier kan doen wordt wel gezegd dat deze "alfa-protonen" bevat. In feite, een korte aanduiding voor "waterstofatomen op het alfa-C-atoom die als H+ kunnen worden afgesplitst".

 

Dit is van belang bij bijvoorbeeld aldol-condensaties. Daar spelen "alfa-protonen" een belangrijke rol in het mechanisme. Helemaal belangrijk wordt dit bij crossed aldol (Claisen-Schmidt) condensaties, omdat het daarvoor belangrijk is dat een van de stoffen geen "alfa-protonen" bevat.

 

 

Terug naar de oorspronkelijke vraagstelling: Om te zien of een stof alfa-protonen bevat moet je dus in de structuur op zoek naar de functionele groep, en op het naburige C-atoom kijken of er H-atomen op zitten.

Veranderd door Marko, 04 juni 2014 - 13:21

Cetero censeo Senseo non esse bibendum


0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures