[scheikunde] Propyn -> Hexaan

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 15

Propyn -> Hexaan

Hoe kan je, uitgaande van propyn als enig koolstofhoudend beginproduct, hexaan synthetiseren?

Gebruikersavatar
Berichten: 10.559

Re: Propyn -> Hexaan

Geef eens een aanzet? Waar loop je vast?
Cetero censeo Senseo non esse bibendum

Gebruikersavatar
Berichten: 15

Re: Propyn -> Hexaan

Geen idee hoe ik eraan moet beginnen. Het zou logisch zijn mocht je 2 x propyn aan elkaar kleven (hoe doe je dat bv?), dan heb je de 6 koolstoffen al die nodig zijn voor hexaan. En dan de 3 dubbele bindingen laten wegdoen door H2 / Pd/C bv? Heb echt geen idee..

Berichten: 12.262

Re: Propyn -> Hexaan

Wil je naar n-hexaan of cyclohexaan?
Victory through technology

Gebruikersavatar
Berichten: 10.559

Re: Propyn -> Hexaan

Simon Impe schreef: Geen idee hoe ik eraan moet beginnen. Het zou logisch zijn mocht je 2 x propyn aan elkaar kleven (hoe doe je dat bv?), dan heb je de 6 koolstoffen al die nodig zijn voor hexaan. En dan de 3 dubbele bindingen laten wegdoen door H2 / Pd/C bv? Heb echt geen idee..
 
Als je ziet dat je met het aan elkaar plakken van 2 propyn-moleculen een molecuul krijgt met 6 C-atomen ben je al een heel eind op weg; en als je weet dat je dubbele bindingen kunt reduceren met H2 ook.
 
Waar je vastloopt is op hetgeen je aangeeft: je weet niet hoe je 2 propyn-moleculen aan elkaar plakt.
 
Als het goed is heb je een dergelijke reactie wel gehad. Dit soort vragen worden doorgaans gesteld nádat je dergelijke reacties hebt geleerd. Terug in de boeken is dus het antwoord. Misschien worden koolstof-koolstofkoppelingen in een apart hoofdstuk behandeld, of misschien is er een passage die gaat over reacties met alkynen.
 
Hoe dan ook, het is prima mogelijk. Er zijn reacties waarmee 2 alkyngroepen worden gekoppeld tot een diyn. De vraag is alleen welke jij geleerd zal hebben.
Er zijn grofweg 3 mogelijkheden. Alle 3 zijn genoemd naar hun ontdekker, en alle 3 worden op de een of de andere wijze gekatalyseerd met koperionen.
Cetero censeo Senseo non esse bibendum

Reageer