Springen naar inhoud

Warburg effect


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Rientje

  Rientje


 • >25 berichten
 • 43 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 14 juni 2014 - 17:59

Hallo,

 

in mijn cursus staat dat bij normale cellen in afwezigheid van O2  lactaat gevormd wordt en dat prolifererende cellen lactaat vormen.

Natuurlijk is het logisch dat delende cellen meer O2 verbruiken, maar dat is toch helemaal niet logisch als delende cellen lactaat vormen wat geen O2 vereist, terwijl niet delende cellen oxidatieve fosforylatie en krebscyclus doen om dan wel O2 te verbruiken?

En bij dat warburg effect wordt de hoeveelheid verbruikte O2 gemeten, en de hoeveelheid CO2 om te kunnen zien hoeveel lactaat er gevormd wordt volgens de reactie: lactaatH + HCO3- -> lactaat + H2O + CO2

Maar als je de hoeveelheid CO2 meet kan het toch evengoed zijn dat je meet hoeveel CO2 er gevormd wordt via de respiratie ipv door de vorming van lactaat?

 

Ik snap het niet zo goed, kan iemand helpen?

Alvast bedankt!


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

QuarkSV

  QuarkSV


 • >250 berichten
 • 723 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 15 juni 2014 - 17:23

Prolifererende cellen maken ook meer lactaat aan vanuit glucose, net zoals kankercellen dat doen. De reden waarom prolifererende cellen en kanker cellen dit doen, is omdat ze dan kunnen focussen op de aanmaak van nucleïnezuren, proteïnen, anti-oxidanten, enzovoort. Het is niet waterdicht, in die zin dat er ook nog een deeltje wordt omgezet via oxidatieve fosforylatie tot CO2 en ATP in de mitochondria.

 

Een normale cel heeft daar niet zoveel behoefte aan in vergelijking met prolifererende -en kankercellen. Die zullen, zelfs onder aerobe omstandigheden, hun glycolyse-graad enorm "aanzwengelen" en zo toch hun metabolisme switchen naar de productie van lactaat (door het fermenteren van melkzuur in het cytosol) terwijl normale cellen gewoon een relatief 'lage graad' van glycolyse gaan doen, maar dan CO2 en ATP gaan produceren via oxidatieve fosforylatie.

 

Het Warburg effect stelt dat kankercellen zich gaan focussen op het "aanzwengelen" van glycolyse omdat ze op die manier al hun nodige "materialen" verkrijgen om snel te groeien, enzovoort vanuit het produceren van lactaat. Normale cellen hebben een gewone, relatief lage graad van glycolyse, maar zetten dan gewoon via oxidatieve fosforylatie hun pyruvaat om in ATP en CO2.

 

Maakt dit het al wat logischer?

Help WSF eiwitten vouwen in de VRIJE TIJD van je computer...

Surf & download: folding.stanford.edu. Team nummer: 48658.


#3

Rientje

  Rientje


 • >25 berichten
 • 43 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 15 juni 2014 - 17:39

Ja nu kan ik er aan uit :)

 

dankjewel!


0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures