Springen naar inhoud

* * * * - 1 stemmen

‘s Werelds grootste voorraad water ontdekt op 640 km diepte.


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Flisk

    Flisk


  • >1k berichten
  • 1270 berichten
  • VIP

Geplaatst op 16 juni 2014 - 17:09

Wetenschappers hebben zo’n 640 kilometer onder het oppervlak van de Verenigde Staten een enorme watervoorraad ontdekt. Het gaat waarschijnlijk om het grootste waterreservoir dat tot op heden op aarde ontdekt is.
 
Wetenschappers vermoedden al jaren dat in een rotsachtige laag van de aardmantel – ook wel overgangszone genoemd – water gevangen zit. Onderzoekers van de universiteit van Nieuw-Mexico hebben nu bewijs gevonden dat dat inderdaad zo is. Ze ontdekten op zo’n 640 kilometer onder het oppervlak van Noord-Amerika flinke hoeveelheden magma, een aanwijzing dat op deze diepte ook water te vinden is. De ontdekking suggereert dat platentektoniek ervoor kan zorgen dat water afkomstig van het oppervlak van de aarde naar deze extreme diepte wordt gevoerd en uiteindelijk resulteert in het gedeeltelijk smelten van gesteenten diep in de mantel. “Wanneer een gesteente met veel water uit de overgangszone naar de binnenmantel verplaatst wordt dan moet het zijn water kwijtraken, dus smelt het gesteente een beetje,” vertelt onderzoeker Brandon Schmandt. “Zodra het water vrijkomt, komt een groot deel ervan waarschijnlijk vast te zitten in de overgangszone,” voegt onderzoeker Steve Jacobsen toe.
 
globe.jpg
 
Bron:
Lees verder op scientias.nl
Je leest maar niet verder want je, je voelt het begin van wanhoop.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures