Springen naar inhoud

Algenbrandstof?


 • Log in om te kunnen reageren

#1

isaacenrico

  isaacenrico


 • 0 - 25 berichten
 • 1 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 18 juni 2014 - 11:44

Oplossing dilemma biobrandstof

 

De huidige situatie is op de lange termijn onhoudbaar. We kunnen niet lang verder op fossiele brandstoffen, ooit zal het op zijn. En dat zal niet al te lang duren. Wij denken dat algen een goede biobrandstof zou zijn.

 

Voor de productie van algenbrandstof worden algen gekweekt. Vooral de microalgen, eencellig, worden gebruikt. Deze groeien redelijk snel en verdubbelen zich maximaal 4 keer per dag. Voor het kweken van microalgen is maar weinig ruimte nodig. Het kost echter wel veel werk. Men kweekt het zowel in open systemen als in gesloten buizen. Algen hebben verder weinig nodig, wat zon en mest is genoeg.

 

Olie zal ooit opraken, en de prijzen zullen trapsgewijs stijgen. Immers, hoe minder van een product beschikbaar is, hoe duurder het wordt. Algen kunnen eeuwig blijven worden geproduceerd. Aangenomen dat de huidige onderzoeken die nu naar algenbrandstof worden gedaan iets opleveren, zal de productie van algenbrandstof alleen maar voordeliger worden. Een ander groot voordeel is dat algenbrandstof geen invloed heeft op het klimaat, tegenover fossiele brandstoffen die dat wel doen. Daarnaast worden algen verder voor weinig doeleinden gebruikt, in tegenstelling tot bijvoorbeeld palmolie. Ook hoeven er geen grote bossen worden gekapt.

 

Jammer genoeg zijn de kosten voor het produceren van een vat olie in vergelijking veel goedkoper dan het produceren van een vat algenbrandstof. Olie is makkelijk te winnen, en vereist weinig arbeid, in tegenstelling tot algenbrandstof.

 

Hieruit concluderen wij dat algenbrandstof op een langere termijn een zeer goede oplossing zou kunnen zijn. De nadelen zullen waarschijnlijk verkleinen naarmate er meer informatie en technologieën beschikbaar zijn door onderzoeken, die nu in volle gang zijn.


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

QuarkSV

  QuarkSV


 • >250 berichten
 • 723 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 18 juni 2014 - 14:24

Wat wil je precies bereiken met dit topic?

Help WSF eiwitten vouwen in de VRIJE TIJD van je computer...

Surf & download: folding.stanford.edu. Team nummer: 48658.


#3

ChemRob1998

  ChemRob1998


 • >25 berichten
 • 27 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 26 juli 2014 - 13:37

[mod]rwwh: lange onnodige quote verwijderd[/mod]

Allemaal leuk en aardig en het zal vast en zeker werken. Maar zoals je reeds eerder beschreef is het erg duur om te produceren (arbeids intensief). Ik zelf denk dat waterstof de toekomst is, makkelijk te produceren (elektrolyse, restproduct van chemische reacties) en dus ook goedkoop. De enige nadelen van waterstof als brandstof is dat het erg veel ruimte in beslag neemt maar gelukkig kunnen we gassen verkleinen door ze te compreseren. De voordelen van waterstof zijn groot en je kan er alle kanten mee op je kan een elektrische auto maken doormiddel van een brandstof cel of je kan de H2 gewoon verbranden in een normale verbrandings motor (of die omgebouwd moet worden weet ik niet). En bij de verbranding van H2 komt er uit de uitlaat H2O vrij, geen CO2 of NOx (stikstofoxiden) beter voor het milieu en voor de motor. 

Nog een vraagje tussen door; waarom schrijf je eerst een heel verhaal zonder dat mensen daar wat mee kunnen? Ze kunnen net als wat ik heb gedaan een reactie achterlaten met hun visie maar je vraagt hier niet om. In het vervolg zou je het beste aan het einde een vraag stellen, zo verspil je de tijd van mensen niet met een loos verhaal, die opzich wel goed in elkaar steekt. Trouwens heb je dat algenverhaal zelf bedacht of bestaat het al?

 

“Learn from yesterday, live for today, hope for tomorrow. The important thing is to not stop questioning.”


#4

rwwh

  rwwh


 • >5k berichten
 • 6851 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 26 juli 2014 - 16:23

Zie ook: http://en.wikipedia....wiki/Algae_fuel (met een opsomming van nadelen)

En: http://en.wikipedia....al_efficiencies

 

Samengevat in 1 zin: je hebt ruwweg 10x zoveel aardoppervlak aan algenkweek (abeidsintensief, waterintensief) nodig als zonnepanelen (onderhoudsarm) om evenveel energie te produceren.


#5

Ferry Wissink

  Ferry Wissink


 • 0 - 25 berichten
 • 1 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 10 september 2014 - 03:39

Zie ook: http://en.wikipedia....wiki/Algae_fuel (met een opsomming van nadelen)

En: http://en.wikipedia....al_efficiencies

 

Samengevat in 1 zin: je hebt ruwweg 10x zoveel aardoppervlak aan algenkweek (abeidsintensief, waterintensief) nodig als zonnepanelen (onderhoudsarm) om evenveel energie te produceren.

Misschien wel, maar dat is in mijn optiek geen reden om er dus maar niets mee te doen.
Algen zijn naast voor het leveren van brandstof, ook nog potentieel nuttig voor de voedingsmiddelen en cosmetica industrie.

 

Daarnaast blijft het natuurlijk altijd schipperen tussen parameters en toepassingen.
Zo zullen vliegtuigen en voertuigen voor het zware wegtransport nog niet zomaar geëlektrificeerd zijn, zo dit ooit al zal gebeuren.
En dan zullen we een vloeibare brandstof nodig hebben, ook als dit betekent dat het vervaardigen ervan meer ruimte kost dan energieopwekking via PV panelen.
 

Het is ontegenzeggelijk arbeidsintensiever dan zonnepanelen, maar dat impliceert niet dat een en ander niet verder geautomatiseerd kan worden.

Dat algen nadelen hebben ten opzichte van zonnepanelen, impliceert niet dat deze nadelen onoverkomelijk en/of inherent zijn.
(Al zal het altijd wel meer ruimte kosten.)
 

Veranderd door Ferry Wissink, 10 september 2014 - 03:42


0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures