Springen naar inhoud

- - - - -

Cassini alweer tien jaar de buurman van Saturnus.


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Flisk

  Flisk


 • >1k berichten
 • 1270 berichten
 • VIP

Geplaatst op 01 juli 2014 - 20:21

De ruimtesonde Cassini werd in oktober 1997 gelanceerd en arriveerde op 1 juli 2004 bij Saturnus. De sonde bestudeerde de afgelopen tien jaar niet alleen de gasreus en zijn ringen, maar ook zijn manen. Zo ontdekte Cassini bijvoorbeeld dat de maan Enceladus ‘fonteinen’ bezit en Titan over methaanmeren beschikt.

 

Als het aan NASA ligt, blijft Cassini zeker nog tot september 2017 actief. En de sonde heeft nog spannende jaren voor zich. Toen Cassini bij Saturnus arriveerde was het op het noordelijk halfrond winter. Maar in mei 2017 is het hartje zomer. Dat betekent dat Cassini van heel dichtbij een seizoenswisseling op Saturnus mee maakt en kan bestuderen.

 

saturnus.jpg

 

Bron:
Lees verder op scientias.nl

Je leest maar niet verder want je, je voelt het begin van wanhoop.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Michel Uphoff

  Michel Uphoff


 • >5k berichten
 • 6242 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 01 juli 2014 - 22:06

Het publiek is gevraagd een naam te geven voor het slot van de Cassini missie. Er is gekozen voor "Grande Finale", en dat wordt het waarschijnlijk ook. Het laatste deel van de uitermate succesvolle missie is op zich al een missie.
 
Eind 2016 zal Cassini twintig keer hoog boven de noordpool van Saturnus uitstijgen en op een afstand van slechts 10.000 kilometer langs de buitenzijde van het ringenstelsel scheren. Tijdens deze scheervluchten passeert zij de maan Enceladus zo dicht, dat Cassini de pluim van ijsdeeltjes die deze maan uitstoot zal kunnen observeren.
 
Enceladus_water_plumes.jpg
Enceladus en haar ijspluimen. Bron: Esa
 
Op 22 april 2017 wordt een scheervlucht langs de maan Titan gemaakt. De zwaartekracht van deze grote maan zal de baan van Cassini zo wijzigen, dat de ruimterobot 22 keer door het 'gat' tussen de binnenste ring en het oppervlak van Saturnus heen vliegt. Dat kan spectaculaire beelden opleveren!
 
Cassini_Proximals_tour_plot-600w.jpg
Traject Cassini door ringen Saturnus. Bron: Nasa
 
Op 15 september 2017 komt de Cassini-missie ten einde. De zwaartekracht van Titan geeft Cassini, dan inmiddels zonder brandstof, voor de laatste keer een duw waardoor de sonde in de atmosfeer van Saturnus zal duiken en verbranden.
 
Een van de meest aansprekende prestaties vond ik toch wel de landing van de Huygens sonde op Titan. Van de daling, landing en veel bijbehorende meetgegevens en foto's is een film gemaakt, die je HIER kan downloaden.
Let op, de film is van hogere resolutie en daarom 192 MB groot, downloaden kan dus even duren.
Hier twee snapshots van de film, klik er op voor grotere weergave:
 
snapshot.jpg
Saturnus - Titan afdaling Huygens.jpg
Bron film: Esa
Motus inter corpora relativus tantum est.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures