Springen naar inhoud

reductie NAD+ • Log in om te kunnen reageren

#1

mcfaker123

  mcfaker123


 • >1k berichten
 • 1135 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 07 juli 2014 - 22:03

Hallo, 

 

Om NAD+ te reduceren heb je 2 H atomen nodig. Nu in de volgende afbeelding verdwijnen er 2 H atomen uit de molecule, maar er ontstaan 2 NADH 's. Nu voor de reductie tot 2 NADH's heb je niet 2H's nodig (!), maar 4 H's, dus waar  komen die andere 2 H's dan vandaan?

 

51180c20e3.jpg

 

ee32f93616.jpg

 

 

Bedankt!


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Fuzzwood

  Fuzzwood


 • >5k berichten
 • 11160 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 08 juli 2014 - 14:31

Voor NADH te reduceren heb je maar 1 H nodig, dat als hydride aan de pyridinering gaat zitten. Deze specifieke reactie bestaat echter uit 2 deelstappen waarbij de eerste reactie een oxidatiereactie is met behulp van water. De aldehyde H die jij omcirkelt hebt reduceert het NAD+ tot NADH. De + lading op het aldehyde kan nu met een vrij elektronenpaar van water reageren, leidend tot een geprotoneerd carbonzuur (een OH2+ groep op het eind), waar onherroepelijk een H+ vanaf dondert. De tweede stap is nu een fosfaatester vormen met Pi, waarbij weer 1 molecuul water ontstaat. Om het plaatje compleet te maken en mijn pseudo-haat voor biochemici weer bot te vieren met hun Pi afkorting: die staat hier voor HOPO32-, waarbij de rode OH-groep als 'alcohol' groep voor een verestering gezien mag worden die op eenzelfde manier plaatsvindt. Van deze laatste stap komt dus jouw extra H vandaan.


#3

mcfaker123

  mcfaker123


 • >1k berichten
 • 1135 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 08 juli 2014 - 14:57

 

 

Voor NADH te reduceren heb je maar 1 H nodig, dat als hydride aan de pyridinering gaat zitten. 

Het is eigenlijk NAD+ (en niet NADH), en als u zegt dat we 1H nodig hebben, dan moet die inderdaad als hydride voorkomen. Nu zou je dan jezelf kunnen afvragen waar komt die hydride vandaan? Wel die ontstaat uit 2 H atomen die opsplitsen in 1H-  en 1H+

 

Dus dan heb je uiteindelijk toch 2H atomen nodig! Want om NAD+ te reduceren heb je 2e- nodig en 1H+. Beide van die 2e- moeten komen van H: vandaar dat er staat "+ 2H" !

 

Dus 1 H is niet genoeg, want die spiltst op in 1e- en 1H+, dan heb je 1e- tekort.

 

 

In metabolism, the compound accepts or donates electrons in redox reactions.[2] Such reactions (summarized in formula below) involve the removal of two hydrogen atoms from the reactant ®, in the form of a hydride ion (H), and a proton (H+). The proton is released into solution, while the reductant RH2 is oxidized and NAD+ reduced to NADH by transfer of the hydride to the nicotinamide ring.

RH2 + NAD+ → NADH + H+ + R;

Veranderd door mcfaker123, 08 juli 2014 - 14:59


#4

Fuzzwood

  Fuzzwood


 • >5k berichten
 • 11160 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 08 juli 2014 - 16:46

Dat geldt inderdaad bij een oxidatie van een secundair alcohol naar een keton. De koolstof-H is hierbij het hydride, en de zuurstof-H gaat er als H+ af. Bij jouw voorbeeld is ook water betrokken (de zuurstof van het te ontstane carbonzuur moet ergens vandaan komen) en pas na deze stap ontstaat er het proton. Dit proton doet echter NIETS met NAD+ of NADH. Die halfreactie is niets meer en niets minder dan NAD+ + H+ + 2e- --> NADH. Houdt er rekening mee dat net zoals bij alle andere redoxreacties deze elektronen van de te reduceren stof komen. Bij de oxidatie van het aldehyde neemt de afgesplitste H beide elektronen van de binding mee en kun je die H zien als H- (dat dus 2 elektronen heeft). Die H zal in het echt echter nooit los voorkomen, maar wordt door NAD+ gewoon met binding en al van het aldehyde afgerukt. Zijn enzymen niet geweldig? :)Also tagged with one or more of these keywords: biologie

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures