[biologie] reductie NAD+

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 1.129

reductie NAD+

Hallo, 
 
Om NAD+ te reduceren heb je 2 H atomen nodig. Nu in de volgende afbeelding verdwijnen er 2 H atomen uit de molecule, maar er ontstaan 2 NADH 's. Nu voor de reductie tot 2 NADH's heb je niet 2H's nodig (!), maar 4 H's, dus waar  komen die andere 2 H's dan vandaan?
 
Afbeelding
 
Afbeelding
 
 
Bedankt!

Gebruikersavatar
Berichten: 11.177

Re: reductie NAD+

Voor NADH te reduceren heb je maar 1 H nodig, dat als hydride aan de pyridinering gaat zitten. Deze specifieke reactie bestaat echter uit 2 deelstappen waarbij de eerste reactie een oxidatiereactie is met behulp van water. De aldehyde H die jij omcirkelt hebt reduceert het NAD+ tot NADH. De + lading op het aldehyde kan nu met een vrij elektronenpaar van water reageren, leidend tot een geprotoneerd carbonzuur (een OH2+ groep op het eind), waar onherroepelijk een H+ vanaf dondert. De tweede stap is nu een fosfaatester vormen met Pi, waarbij weer 1 molecuul water ontstaat. Om het plaatje compleet te maken en mijn pseudo-haat voor biochemici weer bot te vieren met hun Pi afkorting: die staat hier voor HOPO32-, waarbij de rode OH-groep als 'alcohol' groep voor een verestering gezien mag worden die op eenzelfde manier plaatsvindt. Van deze laatste stap komt dus jouw extra H vandaan.

Gebruikersavatar
Berichten: 1.129

Re: reductie NAD+

 
 
Voor NADH te reduceren heb je maar 1 H nodig, dat als hydride aan de pyridinering gaat zitten. 
Het is eigenlijk NAD+ (en niet NADH), en als u zegt dat we 1H nodig hebben, dan moet die inderdaad als hydride voorkomen. Nu zou je dan jezelf kunnen afvragen waar komt die hydride vandaan? Wel die ontstaat uit 2 H atomen die opsplitsen in 1H-  en 1H+
 
Dus dan heb je uiteindelijk toch 2H atomen nodig! Want om NAD+ te reduceren heb je 2e- nodig en 1H+. Beide van die 2e- moeten komen van H: vandaar dat er staat "+ 2H" !
 
Dus 1 H is niet genoeg, want die spiltst op in 1e- en 1H+, dan heb je 1e- tekort.
 
 
In metabolism, the compound accepts or donates electrons in redox reactions.[2] Such reactions (summarized in formula below) involve the removal of two hydrogen atoms from the reactant (R), in the form of a hydride ion (H), and a proton (H+). The proton is released into solution, while the reductant RH2 is oxidized and NAD+ reduced to NADH by transfer of the hydride to the nicotinamide ring.
RH2 + NAD+ → NADH + H+ + R;

Gebruikersavatar
Berichten: 11.177

Re: reductie NAD+

Dat geldt inderdaad bij een oxidatie van een secundair alcohol naar een keton. De koolstof-H is hierbij het hydride, en de zuurstof-H gaat er als H+ af. Bij jouw voorbeeld is ook water betrokken (de zuurstof van het te ontstane carbonzuur moet ergens vandaan komen) en pas na deze stap ontstaat er het proton. Dit proton doet echter NIETS met NAD+ of NADH. Die halfreactie is niets meer en niets minder dan NAD+ + H++ 2e- --> NADH. Houdt er rekening mee dat net zoals bij alle andere redoxreacties deze elektronen van de te reduceren stof komen. Bij de oxidatie van het aldehyde neemt de afgesplitste H beide elektronen van de binding mee en kun je die H zien als H- (dat dus 2 elektronen heeft). Die H zal in het echt echter nooit los voorkomen, maar wordt door NAD+ gewoon met binding en al van het aldehyde afgerukt. Zijn enzymen niet geweldig? :)

Reageer