Springen naar inhoud

DIY telelens voor projector


 • Log in om te kunnen reageren

#1

317070

  317070


 • >5k berichten
 • 5611 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 29 juli 2014 - 16:27

OK, ik zit in mijn hoofd met het idee om een projector voor grote afstanden te maken. De prijzen van projectoren met een grote lichtintensiteit is de afgelopen jaren gedaald, en je kunt er nu blijkbaar al vinden van €750 voor 4000 lumen.

 

Nu, die hebben meestal een nuttige projectieafstand van een meter of 12 van de projector voordat de lichtintensiteit TE laag wordt (oppervlakte van ~12m^2). Dat komt omdat de lichtstralen uitgestuurd worden over een hoek van ~30 graden.

 

Nu, voor mijn toepassing zou ik graag kunnen projecteren over een afstand van ~100m, maar dan met een constante oppervlak van ~12m^2 om niet te veel lichtintensiteit te verliezen. Dat wil ik doen door een andere lens voor mijn projector te monteren, zodat de hoek verkleind wordt. Die lens hoeft niet perfect te zijn, chromatische abberatie (en zelfs sferische abberatie) kan mij niet veel schelen, ik hoef geen superkwaliteit en ga dus ook geen duizenden euro's neerleggen voor een gespecialiseerde lens. (Zoals hier: http://www.navitar.c...screenstar.aspx )

Ik zou liever zelf iets knutselen met DIY-lenzen, zoals je die hier kunt vinden: http://www.surplusshed.com/

 

Maar mijn lenzenoptica is wat roestig geworden  :(

 

Zijn er mensen die mij kunnen helpen en me zeggen naar welke lens ik op zoek moet? Ik heb al moeite met de specificaties van de projector uit te vogelen:

 

Projection Lens:

F/2.4~2.66
f=18.2~21.8mm
1.2x Manual Zoom

Throw Ratio:
1.28 – 1.54:1

 

Vanzelfsprekend dat ik alle veiligheidsaspecten (opwarmende lenzen! Niet in licht kijken!) in acht ga nemen.  :D

What it all comes down to, is that I haven't got it all figured out just yet
And I've got one hand in my pocket and the other one is giving the peace sign
-Alanis Morisette-

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Benm

  Benm


 • >5k berichten
 • 9929 berichten
 • VIP

Geplaatst op 30 juli 2014 - 01:48

Wat je feitelijk nodig hebt is een beam expander - min of meer een verrekijker/telescoop maar dan gebruikt in omgekeerde richting.

Van belang is hoe breed de 'straal' uit je projector is. De meeste praktische verrekijkers en telescopen gaan uit van een pupil van hoogstens 7 mm doorsnede (de meeste van minder, een goede nachtkijker van 5, een simpele verrekijker eerder van 3mm).

Dit soort optica wordt wel regelmatig gebruikt om bijvoorbeeld lasers een bredere straal met lagere divergentie te geven, maar ook daar is de diameter beperkt. Uiteraard kun je het zelf bouwen uit losse lenzen, maar dat moeten wel forse exemplaren zijn wil je het hele beeld erin kunnen vatten.
Victory through technology

#3

317070

  317070


 • >5k berichten
 • 5611 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 30 juli 2014 - 07:37

Wat je feitelijk nodig hebt is een beam expander - min of meer een verrekijker/telescoop maar dan gebruikt in omgekeerde richting.

Dat lijkt me verkeerd, wat ik exact nodig heb, is een verrekijker, maar in de juiste richting. Ik moet de hoek van de uitgaande lichtstralen verkleinen, niet vergroten.
 
 

Van belang is hoe breed de 'straal' uit je projector is. De meeste praktische verrekijkers en telescopen gaan uit van een pupil van hoogstens 7 mm doorsnede (de meeste van minder, een goede nachtkijker van 5, een simpele verrekijker eerder van 3mm).maar ook daar is de diameter beperkt. Uiteraard kun je het zelf bouwen uit losse lenzen, maar dat moeten wel forse exemplaren zijn wil je het hele beeld erin kunnen vatten.

Dat staat in de specificaties. De apertuur van de projector is 8.19mm als ik het goed heb (21.8mm / 2.66). 

Mij lijkt intuïtief dat dit ook moet lukken met een vergrootglas-achtige lens. 

What it all comes down to, is that I haven't got it all figured out just yet
And I've got one hand in my pocket and the other one is giving the peace sign
-Alanis Morisette-

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures