Springen naar inhoud

verschil tussen common law en civil law • Log in om te kunnen reageren

#1

Shadow

  Shadow


 • >1k berichten
 • 1247 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 16 augustus 2014 - 21:49

Hey,

Zoals de titel suggereert, zou ik graag het wezenlijke, actuele verschil in werking willen weten tussen common law en civil law. Ik weet dat civil law historisch gezien gebaseerd is op Romeinse wetten, terwijl common law groeide op basis van vonnissen (kort door de bocht), en een kaart vinden met landen die zus of zo als rechtsstelsel hebben, is ook niet zo moeilijk, maar wat is nu de praktijk? In Amerika bv. spreekt men van statute law en common law; waarom geven ze hun rechtssysteem dan niet een andere naam, aangezien 'common law' maar een gedeelte van hun rechtssysteem bevat? En hoe gaan civil law landen om met rechtszaken, waar de wet geen uitkomst biedt? Dan kijken ze toch ook naar voorgaande gevallen? En hoe ziet een common law wetboek eruit? Is dat een boek vol met belangrijke rechtszaken met hun vonnissen, waarin wetten dus niet expliciet staan?
Kan iemand mij wat duidelijkheid bieden?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Rhiannon

  Rhiannon


 • >1k berichten
 • 3008 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 17 augustus 2014 - 10:49

Even googlen bracht me deze links:

 

https://www.law.berk...Traditions.html

 

http://www.economist...ist-explains-10

 

http://onlinelaw.wus...w-vs-civil-law/

 

http://labspace.open...w.php?id=415870

 

Ongetwijfeld zal een van deze een wat duidelijker beeld geven van de verschillen. Vergeet niet dat, ondanks dat de Amerikaanse en Canadese wetgeving voor een groot deel is gestoeld op de Engelse wetgeving, er ook verschillen zijn. De Magna Carta (1215) ligt ten grondslag aan veel van de wetgeving.

 

Heel kort door de bocht: Common Law heeft zijn grondslag in gewoonterecht; Civil Law (continentaal recht) heeft als oorsprong het Romeins Recht.

Hoe minder kennis, des te onwrikbaarder het oordeel.


Also tagged with one or more of these keywords: overig

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures