Springen naar inhoud

- - - - -

Record voor microfoon-array


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Kwintendr

    Kwintendr


  • >250 berichten
  • 768 berichten
  • VIP

Geplaatst op 24 augustus 2014 - 20:27

Het geluidsbedrijf Sorama, een spinoff van de TU Eindhoven, heeft een heus Guiness World Record op zak: het grootste array van aan elkaar geschakelde microfoontjes ooit.

 

Ze verbraken het oude record van 1020 overtuigend: hun grid van 4096 microfoons werd afgelopen donderdag door twee array-experts goedgekeurd. Naast het handmatig tellen van alle microfoontjes, testten de experts ook of het array zijn werk deed. Het moest in staat zijn om geluidsbronnen te herkennen en in een 3D-kaart weer te geven. Een stellingkast met verschillende geluidsbronnen, zoals een ventilator en een stemvork, werd als testobject gebruikt. Inderdaad - de microfoonverzameling liet duidelijk zien welke herrie waar vandaan kwam.

 

Soroma levert al langer geluidsdetectoren aan het bedrijfsleven. De gangbare arrays bestaan uit 1024 microfoontjes, en worden gebruikt om een storend geluid in een apparaat op te sporen. Door de opgevangen geluidsgolven via een formule om te rekenen naar de bron, ontstaat een kaart van het geluid. 'Eigenlijk was het array van 4096 niet eens nodig,' vertelt directeur ir. Rick Scholte. 'Het oude record van MIT stond op 1020, dus met 1024 zaten we er al overheen. Maar toen de recordorganisatie zei dat ze langskwamen om de microfoontjes te tellen, wilden we eigenlijk iets anders doen.' Zo ontstond het idee om een vier keer zo groot grid te bouwen.

 

microfoon(1).jpg

 

Lees het volledige artikel

 

Bron: deingenieur.nl

Het Wetenschapsforum heeft ook een facebook pagina!

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures