Springen naar inhoud

stamboomanalyse afwijkingen • Log in om te kunnen reageren

#1

mcfaker123

  mcfaker123


 • >1k berichten
 • 1135 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 30 augustus 2014 - 18:48

Hallo, 

 

Ik vind de volgende schema terug in mn boek. Daarin staan 5 stambomen. Aan de hand van de gegevens proberen ze af te leiden om welke afwijking het gaat.

Nu ik snap er niets van, hoe ga je bij zoiets te werk? Moet je dit wel kunnen? Er staat analyse, maar wat moet je analyseren? Er is geen stappenplan te zien van wat je moet onderzoeken stap per stap.

 

En wat een rare analyse zou ik zeggen, bijvoorbeeld er staat 

aac8a74192.jpg

Wat maakt dit nu zelfs uit. Het is gewoon toeval dat het hier niet in elke generatie tot uiting kwam. Indien men bijvoorbeeld een aangetaste vader in de 2de generatie had genomen als vader , dan zou de derde generatie ook aangetast zijn. Iemand die me aub kan helpen?

 

 

Bedankt!

 


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Benm

  Benm


 • >5k berichten
 • 9745 berichten
 • VIP

Geplaatst op 30 augustus 2014 - 20:04

Het zijn stambomen met de minimaal benodigde informatie om een conclusie te kunnen trekken.

En als het ook nog mogelijk is dat een afwijking een generatie overslaat denk ik niet dat de voorbeelden voldoende informatie bevatten om met absolute zekerheid iets te concluderen.

Anderzijds is dit hoe men biologie onderwijst en zijn de voorbeelden wel zodanig gekozen dat je de meest waarschijnlijke optie kunt kiezen. Ik neem aan dat dat de bedoeling van de opgave is, en je niet moet of mag speculeren over andere opties.
Victory through technology

#3

anusthesist

  anusthesist


 • >5k berichten
 • 6032 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 01 september 2014 - 10:31

Beetje rare conclusie inderdaad. Toevallig betreft het een vrouw, maar als elke generatie alleen jongens krijgt (of alleen mannen die kinderen krijgen en de vrouwen niet), dan komt het wél in elke generatie tot uiting. Alleen is die kans erg klein. 

That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

#4

Benm

  Benm


 • >5k berichten
 • 9745 berichten
 • VIP

Geplaatst op 01 september 2014 - 13:47

Tja, als ik er nog eens naar kijk, qua onderste plaatje:

In generatie 2 zijn er 3 op 6 waarbij het tot uiting komt. Dan heb je het over een kans van 1 op 4 of iets in die buurt, en dat het allemaal mannen zijn maakt die kans nog een eindje kleiner, maar verre van verwaarloosbaar. Dat de afwijking in generatie 3 niet terugkomt is logisch gezien de ouder uit generatie 2 hem ook niet vertoond.

Eerlijkgezegd zou ik op basis van dat diagram niet met zekerheid durven zeggen dat het y-gebonden is... statistisch gezien zou het ook autosomaal dominant kunnen zijn.

Maar goed, daar maken ze lesboeken biologie voor - iedereen die het heeft is man, dus dan zal het wel... een lesboek over statistiek zou je waarschijnlijk iets anders vertellen.
Victory through technology


Also tagged with one or more of these keywords: biologie

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures